Adıyaman'ın Gerger Mahkemesi, Savcı Sadullah Ovacıklı'nın Fethullah Gülen'e yakınlık duyduğunu iddia ettiği ve bu yönde yayınlar yaptığı için 109 gündür cezaevinde bulunan Gerger Fırat gazetesi sahibi Hacı Boğatekin, üçüncü kez mahkeme karşısına çıkıyor.
Gerger Asliye Ceza Mahkemesi, Savcı Ovacıklı'nın açtığı ve altı polis memurunun tanık olarak dinlendiği davada, "sanığın tanıklar üzerine baskı kurabileceği, kuvvetli suç şüphesi, kaçma ve saklanma şüphesi bulunduğu" iddiasıyla iki kez gazetecinin tutukluluk halinin devamına karar vermişti.
Astım hastası gazeteci ameliyat olması gerekiyor
58 yaşında olan ve astım hastalığı bulunan gazeteci Boğatekin geçen hafta Adıyaman Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış ve yapılan muayenede acilen boğaz ameliyatı olması tavsiye edilmişti.
Bugün (30 Temmuz) devam edilecek yargılamada İstanbul'dan Çağdaş Hukukçular Derneği'ne (ÇHD) bağlı avukat Taylan Tanay ve Adıyaman Barosu avukatlarından Osman Süzen, Veysel Ocak, Zeynel Fırat, Murat Bilgiç, Mustafa Köroğlu ve Osman Yılmaz gazeteciyi savunacaklar.
Davanın başladığı 30 Mayıs'ta biri savcılık katibi, biri çaycı, altısı da polis olmak üzere sekiz tanığı dinleyen mahkeme, 30 Haziran'da da gazetecinin oğlu Özgür Boğatekin ve CHP Gerger İlçe Başkanı'nın oğlu Serdar Özdemir'i dinlemişti.
Bir tanık polis gelmedi, Boğatekin tutuklu kaldı
Ovacıklı'nın Boğatekin'e "Sen nasıl Fethullah Gülen Hazretleri Hoca efendiye Feto dersin. Çabuk Özür dile Yoksa seni yakarım" dediği yönündeki iddiayı gergerim.com sitesinde yayımlayan Cumali Badur da tutuksuz sanık olarak yargılanıyor.
Davada, Boğatekin'in 109 gündür tutuklu bulunduğu Kahta Cezaevi'nden duruşmaya getirilmesi ve dinlenmeyen tanık polis memuru Aydın Onat'ın da dinlenmesi bekleniyor.
RSF: Vaka, yargı bağımsızlığıyla ilgili
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 13 Nisan'dan beri Adıyaman'ın Kahta Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hacı Boğatekin'in tahliye edilmesini talep etmişti.
Boğatekin'in 30 Mayıs'ta görülen dava duruşmasını bir muhabiriyle izleyen RSF, yayımladığı dört sayfalık raporunda, "Vaka Türk toplumunu etkisi altına alan gerilimleri yansıtıyor. Gazeteci, Kürt hareketine karşı mücadeleye öncelik veren yerel yöneticilerin politik programlarını, ve Fethullah Gülen'e bağlı İslami cemaatinin artan etkisinin yarattığı tehlikeyi eleştirmiştir" demişti: "Onun vakası Türkiye'de yargı bağımsızlığı sorunun yeniden gündeme getirmiştir."
"Feto ve Apo" makalesine 18 ay hapis
4 Ocak'ta çıkan "Feto ve Apo" makalesinden ifadesini almak isteyen savcının "Sen nasıl Fethullah Gülen Hazretleri Hoca efendiye Feto dersin. Çabuk Özür dile Yoksa seni yakarım" dediğini ileri süren ve iddiayı ulusal gündeme taşıyan gazeteci, ardından savcıya ait İnternet sitesinin tasarımının Nur Asya cemaatince yapıldığı iddia etmesi üzerine tutuklanmıştı.
25 Haziran Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, "PKK örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla hapisteki gazeteciyi yokluğunda 18 ay hapse mahkum etmişti. (EÖ/EZÖ)