Tuluhan Tekelioğlu’nun “Persona non Grata” adlı işsiz bırakılan gazeteciler konulu belgeselinde mikrofon uzattığı gazetecilerden Tuğçe Tatari ve Ahmet Şık, twitter hesaplarından belgesele itirazları olduğunu açıkladı.
Tatari itirazını “bizleri mağdur edenlerle aynı pakete koymak en hafif tabiriyle, tarihe gerçek dışı belge bırakmaktır” şeklinde açıkladı.
Şık ise belgeselde mikrofon uzatılanların seçimini “işsiz bırakılan gazetecilerle çeşitli bahanelerle bu kararı uygulayanların aynı belgeselde olması. İşten atanla atılanın, her türlü haksızlığa imza atanla buna karşı çıkanların eşitlenmesi” olarak değerlendirerek “hayır eşit değiliz” diyerek karşı çıktı.
Şık belgeselde medyanın içine düştüğü durumun tek sorumlusunun Erdoğan gibi gösterildiği yolunda: “Her şeyden önce medyaya yönelik baskı, sansür, daha ahlaksızca olanı otosansür Türkiye'ye AKP faşizmiyle ya da Recep Tayyip Erdoğan iktidarıyla gelmedi.” Tatari de bu konuda "Medyanın geldiği durumu Altaylı ve benzerleri gibi sadece Tayyip Erdoğan'a bağlayan bir bakış açısına sahip değilim" dedi.
Tekelioğlu: Bu bir çağrıdır
Telefonla ulaştığımız Tekelioğlu, Tuğçe Tatari ve Ahmet Şık’ın belgesele itirazını bizden öğrendiğini söyledi. Tekelioğlu, işsiz bırakılma meselesiyle ilgili tüm taraflara mikrofon uzattığını; belgeselin mağdur edenle, mağduru eşitlemek gibi bir niyetinin olmadığını, söyledi. Tekelioğlu bu belgeselde tüm taraflara ulaşmaya çalıştığını mesela konuşmaları için iktidara ve devlete de gittiğini ama yanıt alamadığını sözlerine ekledi.
Tekelioğlu belgeselin sözünü şöyle özetledi: “Sendikal haklarımızı geri almadıkça patron veya iktidardakiler kim olursa olsunlar, biz gazetecileri mağdur etmeye devam edecekler. Tek yol dayanışmaktan ve sendikal haklarımızı elde etmekten geçiyor. Belgeselimin altını çizdiği ana fikir budur. Bu bir çağrıdır dostlar, Yaşar Kemal’in dediği gibi…”
Yapımcılığını p24'ün yaptığı “Persona non Grata”nın ilk gösterimi 11 Mayıs Pazartesi günü Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde saat 13.30’da gösterilecek. (HK)