Diğer yazar derneklerine çağrı yapan bu örgütler, ilk kez 12 yıl önce "Özgür Gündem" gazetesinde çıkan yazıların derlendiği kitap nedeniyle "devleti tezyif" iddiasıyla yargılanan Başkaya'ya destek çağrısı yaptılar.
Savcı, yazar Başkaya için ceza istedi
Açıklamada, yargılamanın ifade özgürlüğünü güvence altına alan uluslararası standartlara ters olduğunu, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin (ICCPR) 19. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesine ters düştüğünü savunuldu.
En son 30 Aralık'ta hakim karşısına çıkan gazeteci Başkaya için savcı, üç yıla kadar hapis istemişti. Kitabın yayıncısı Maki Basın Yayın Şirketi sorumlusu İsmet Erdoğan ve editörü Özden Bayram'ın ise beraat etmeleri yönünde görüş bildirilmişti.
Mahkeme, savcının mütalaasına uyarsa, Avrupa Birliği (AB) üyelik yolunda müzakere tarihi alan Türkiye'de bir yazar, on yıl önce yayımlanmış yazılarının derlendiği bir kitap nedeniyle hapis cezası alacak.
Başkaya için cezada ısrar edilmesini eleştiren Özgür Üniversite, Uyum Yasaları ve demokratik paketler, "ideolojik bir manipülasyon" olarak nitelendirdi.
Özgür Üniversite, 159. maddede yapılan onca değişikliğe rağmen Başkaya'ya ceza verilmesinde ısrarcı olunmasını eleştirdi.
Açıklamada, aynı maddenin 1 Nisan'da yürürlüğe girecek yeni TCK'da 302. madde olarak "ağırlaştırılarak" yerini aldığı savunuldu.
Haziran 2003'ten beri süren dava Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 9 Eylül'de görevsizlik kararı vermesi üzerine 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. (EÖ/EÜ)