İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 5 Haziran’da çıkan “Örgüt de belli, lideri de” başlıklı haberiyle Recep Tayyip Erdoğan ve ailesine hakaret ettiği iddiasıyla BirGün gazetesi sorumlu müdürü Barış İnce’yi yargılamaya dün (20 Kasım) devam etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kızı Esra Albayrak, diğer kızı Sümeyye Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak gazeteciye açılan davada müşteki olarak görülüyorlar. İnce, “Kamu görevlisine ve birden fazla kişiye hakaret”ten Ceza Kanunu’nun 125. maddesinden yargılanıyor.
Suça gerekçe yapılan haberde yolsuzluk fezlekeleri kaynak gösterilerek yolsuzluk piramidinin tepesinde dönemin Başbakanı olarak Erdoğan’ın yer aldığı iddia ediliyordu.
İnce: Ben hep mahkemedeyim zaten
Duruşmada Hakimin "sen daha önce de buraya gelmedin mi?" sorusuna İnce, “Ben hep buradayım zaten” diye cevap veridi. Hakim Özsaraç verilen yanıta sinirlendi. İnce, fezlekelerde Erdoğan ve ailesinin bulunduğu bir şemanın yer aldığını, yaptığının şemayı aktarmaktan ibaret olduğunun, bunun da hakaret olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Ceylan: Asıl yazılmazsa suç olur
İnce'nin avukatı Ali Deniz Ceylan da, gazeteciler üzerinde uygulanan baskıların arttığına dikkat çekti. Ceylan, BirGün gazetesi eski yazarı Erbil Tuşalp'in ifade özgürlüğünün ihlal edilmesi nedeniyle Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkum ettirdiği 21 Şubat 2012 tarihli karar ile Avrupa'daki diğer emsal kararları örnek gösterdi; mahkemede “Gazeteciler asıl yolsuzluğu yazmazsa suç işlemiş olur” dedi. Savunmayı dinleyen hakim, yargılamayı 12 Şubat 2015’te sürdürmeye karar verdi.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Etiler Okulu üzerindeki projelerini gündeme getirdiği gerekçesiyle Yurt gazetesi muhabiri Meriç Şenyüz ve Mehmet Demirkaya’yı “Bilal’in vurgun planı” haberinden altışar ay hapse mahkum etmişti.
Aynı mahkeme, rüşvet ve yolsuzluk iddialarını “Tuvalette rüşvet teslimatı” başlıklı haberle gündeme getiren Ulusal Kanal muhabiri Özer Sürmeli'yi de beş ay hapis cezasına çarptırmış, hükmü ertelemişti.
Özsaraç soru önergesinde
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, mahkemenin hakimi Onur Özsaraç’ı, iktidarı eleştiren haberler için sistemli şekilde tekzip çıkardığı gerekçesiyle Meclis gündemine taşımıştı.
Tanrıkulu, Özsaraç'ın, AKP aleyhine çıkan tüm haberlere tekzip verip vermediğini, bugüne kadar kaç yayın yasağı kararı aldığını, hakkında hiç inceleme yapılıp yapılmadığını hükümete sormuştu (EÖ).