IPS Vakfı’nın düzenlediği Okuldan Haber Odasına (OHO) dördüncü gününde katılımcılar bianet ofisini ziyaret ederek bianet editörlerinden hak haberciliğine yaklaşımlarını ve çalışma süreçlerini dinlediler
Yayın Yönetmeni Haluk Kalafat, bianet'te dikey değil yatay bir örgütlenme olduğunu söyledi. Basında genelde muhabir, editör, yazıişleri müdürü silsilesiyle bunun tersi bir yapılanma olduğunu belirten Kalafat şöyle konuştu: “Günün gelişmelerinin yanı sıra bianet çalışanları kendi haberlerini öneriyor ve hazırlıyorlar. Haberin hem muhabiri hem editörü olarak çalışıyoruz.”
Kalafat, bianet’in habercilik anlayışıyla OHO seminerlerinde verilenlen teorik çerçevenin vücut bulmuş hali olduğunu belirtti: “OHO eğitimlerinde anlatılanları hak haberciliği, barış haberciliği ilkelerini burada uyguluyoruz. bianet’i bu teorinin uygulama alanı olarak görebilirsiniz.”
Kısaca haber merkezinin çalışma biçimini ise şöyle özetledi: “Haber masası sekiz kişiden oluşuyor ancak bunun dışında gönüllü çalışanlar da var. Gazetecilik yapmak isteyenler bağlantıya geçiyor bizimle ve son iki yılda şu ya da bu şekilde bianet’e katkı yapmış bine yakın insan var. Yazarlar kısmında sayı daha da fazla; yıllar içinde katkı sağlayan çok kişi olmuş.
Gezide okur patlaması oldu
bianet'in okur patlaması yapacak bir site olmadığını ve zaten buna yönelik sansasyonel yayın politikası olmadığını söyleyen Kalafat, bianet’in okurunun karakteristik özellikleri olduğunu; çok özel durumlarda okur kitlesinde ani genişlemeler yaşandığını belirtti. Bu dönemlere örnek olarak Gezi sürecini, Anadili kampanyalarını ve Benim Bedenim Benim Kararım kampanyası dönemini verdi.
“Okur profilimiz belli; her yıl yüzde 20 oranında bir artış eğilimi yakaladık. Tabii Gezi’de bir okur patlaması yaşadık. Zaten Gezi gibi toplumsal olaylarda bianet çekim merkezi oldu ve oluyor. Mesela o dönem hazırladığımız “Gezi Direnişi Zaman Tüneli” gezi çalışması hala her gün okunan yazılar arasında. Biz aslında en çok okunan haber olsun diye bu çalışmayı yapmadık. Kronolojik bir arşiv çalışmasıydı. bianet'in arşivi çok iyidir. Yayındaki yazılarımızın güvenilirliği vardır. Ben anaakımda çalışırken bianet'in arşivini sık kullanırdım. Bugün hala gazetecilerin de akademisyenlerin de çok kullandığını biliyoruz. Örneğin Şiddet, Taciz, Tecavüz Çetelesi ve Medya Gözlem Raporları ciddi bilgi kaynaklarıdır.”
bianet editörlerinden Nilay Vardar, hergün saat 12.00'de haber toplantısı yapıldığını, toplantı öncesinde editörlerin kendi haber kaynaklarını araştırarak özel haber fikirleri ürettiğini belirtti: "Olabildiğince sokak ve masa başını harmanlamaya çalışıyoruz. Burada muhabir ve editör aynı kişi. Dolaysıyla haberi yazan da yayımlayan da aynı kişi. Bu anaakımda varolamayan bir özgürlük alanı."
Sendika için yasayı bekliyoruz
İfade Özgürlüğü editörü Elif Akgül ise OHO katılımcılarının soruları üzerine sendikalı olmadıklarını, yasaya göre şu an büro işçisi sayıldıklarını, internet habercilerinin 212 Basın Kanunu kapsamında sayılmasını beklediklerini söyledi.
Yurttaş gazetecilik problemli bir alan
Yurttaş gazetecilik kavramı ile ilgili gelen bir soruya cevap veren Bianet Haber Koordinatörü Haluk Kalafat, bilgi ile haber arasında fark olduğunu söyledi. Gazete insanın önüne bir sürü veri geldiğini ve gazetecinin bunların içinden haberi çekip çıkartığını belirten Kalafat, "Doğrudan herkesin gazeteci olacağı bir dönem henüz başlamadı. Karamsarlığa kapıldığınız zamanlar olduğunu biliyorum ama gazetecilik hala belirli bir formasyonun gerekli olduğu bir alan. Önünüzde geniş bir dijital dünya var. Orda pek çok olanak olduğunu düşünüyorum" dedi.
Yerel medyayı dönüştürebilirsiniz
Türkiye'de yerel gazeteciliğin çok zayıf olduğunu ve var olanların da genellikle ilan gazeteciliği yaptığını belirten editör Nilay Vardar, yerel gazeteciliğin genç kuşaklarla dönüştürülebileceğini söyledi.
Siirt'te yaşanan son baraj faciasını örnek veren Vardar, "İstanbul'dan arayıp bilgi almaya çalışırken siirttenote.com diye bir site keşfettik ve bu sitede barajda yaşanan olumsuzluklar ile ilgili haberleri bulduk. Ordan aldığımız bilgilerle İstanbul'da kapsamlı bir haber hazırladık.
Yine yüksekovahaber.com gibi güzel yerel siteler var. Seslerini duyurabiliyor ve pek çok yayınları anaakımda yer buluyor. Bu sitelerin başarısı, bir dertlerinin olmasıve onu anlatmak için uğraş vermeleri. Siz de yaşadığını illerde alternatif, düzgün bir yerel gazetecilik yaparsanız merkez medyanın da değişmesine katkı bulunabilirsiniz."
bianet yazarlarından Mustafa Sütlaş, bianet'in ilk kurulduğu zamanlardan beri yerel medyayı desteklediğini söyledi. Sütlaş, bianet'in eğitim metaryallerinin paylaşılabilir durumda olduğunu ve talep geldiği takdirde yerel medya mensupları ile yeni projeler yapılabileceğini kaydetti. (ZY/NV)