Gazete Rüzgârlı, gazeteciliğe Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF)’in uygulama gazetesi Görünüm'de başlayan ve çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra kendi internet gazetesi için bir araya gelen gazetecilerden oluşuyor.
Gazete Rüzgârlı ismiyle yayın hayatına başlayan ekip, klasik gazeteciliğin yanı sıra sosyal medya mecralarına özgü gazetecilik formatları oluşturmayı da hedefliyor.
İnternet sitesi, Avrupa Birliği'nin maddi desteği ile 'Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi' projesi kapsamında hazırlandı.
Gazete Rüzgârlı yolculuğunun nasıl başladığını, ekibin nasıl bir araya geldiğini Gazete Rüzgarlı ekibinden Senem Büyüktanır ile konuştuk.
"Arada sırada dillendirdiğimiz bir hayaldi"
Gazete Rüzgârlı yolculuğu nasıl başladı? Nasıl bir oluşum süreci geçirdiniz?
"Rüzgârlı süreci, herkes gibi ve herhangi bir iletişim fakültesinde okuyan üniversite öğrencilerinin, okulun uygulama alanlarında “tesadüfen” bir araya gelmesiyle başlamış. Başlamış diyorum çünkü üniversite yıllarında yaşanan bir heyecanın ete kemiğe bürünebilmesi nadirdir, o zamanlar arada sırada dillendirdiğimiz bir hayaldi. Bizim tesadüfümüz yani bizi bir arada tutan şey, dert edindiklerimiz oldu.
"Kışlalı’yı, Mumcu’yu, İpekçi’yi anmanın bir yolu olarak onların fikirlerini yeniden gerçekleştirmeyi denemek, yanılmak iyi niyetle sabırla çabalamak olduğunu keşfetmek önemli. Hayal kurmaktan daha ilerici olan şey planlamak ve programla hareket etmek, biz de bunu yapabildik. Gazetecinin, neyin bilgisinin üretileceği noktasındaki müdahalesini önemsedik. Bunu yaparken bilim dalları, edebiyat, resim, müzik de yardımcımız oldu.
*Gazete Rüzgarlı ekibi
"Yuttaşlık haklarını dert edinmek yeterli oldu"
Görünüm’de kurulan bu ilişkiyi nasıl sürdürürdünüz? Yeni bir mecra altında tekrar nasıl bir araya geldiniz?
"İletişim fakülteleri sosyal açıdan hareketli olmalarıyla bilinir. Farklı fikirler ve karakterler, bir arada çalışabilen ekip için bazen engelleyici olabiliyor. “Bildiğimiz gibi bir gazetecilik” yapmak ve yurttaşlık haklarını dert edinmek bir araya gelmemiz için yeterli oldu. Üniversitede birbirimizle kurduğumuz iletişimi hem gazetecilik örgütleri ve dernekleri, hem gazeteci büyüklerimiz ile kurduk. Gazeteci dayanışması diye güçlü ve yıllandığı halde eskimeyen bir şey keşfettik.
"Çaldığımız bütün kapılar açıktı, sağ olsunlar. Bunu üniversite yıllarında yapmanın faydasını gördük. Aramızdaki iletişimi haber tartışmaları ile sağladık ve fakat aynı mesleği yapma ihtimali olan kişiler olarak yaşamın ve emeğin kolektif bilgisini üretmeyi de mesleki dayanışmanın başlangıcı gördük.
"Hepimiz mesleği piyasa koşullarında deneyimledik ve nasıl yapılmaması gerektiğini de gördük. Gazetedeki bütün arkadaşlar kişisel özellikleri ve mesleki bilgileri ile birbirinin şansı oldu, bu şansı iyi değerlendirdik diyelim.
"'Bu memleketin genç gazetecileri' diye bir şey var"
Neden “Gazete Rüzgârlı” ismi?
“Evet, Rüzgârlı deyince aklınıza gelen Şey’le ilgisi var” ama bu kadar. Bugün gazetecilik konuşulurken 3 şey yapılıyor. Ya, geçmişe öykünüp bugün olması muhtemel gazetecilik tartışması önemsizleştiriliyor. Ya, yeni medya teknolojileri ile “Elinde akıllı telefonu olan ve a-be-ce bilen herkes gazetecidir” deniyor ve gazeteciyi toplumsal bağlamından sıyırarak “Basit bir haber verme işini yapan kimse, postacı” olarak tanımlıyor.
"En çok da mevcut siyasi koşullarda gazeteciliğin artık mümkün olmadığı söyleniyor. Bunlara “tartışma” demek dahi, anlamlı kılmaktır. Bu tarz konuşmaları ölü yemeği yemeye benzetiyorum. Gazetecilik hallaç pamuğu gibi oradan buraya atılacak bir şey değil. Biz bunun sorumluluğunu ve ağırlığını hissediyoruz.
"Evet, zor ve fakat bunu sürekli dillendirmek de siyasi baskının bir tezahüründen başka şeyi üretmiyor. Umudunu çoktan yitirenlere haberimiz olsun “Bu memleketin genç gazetecileri” diye bir şey var. Bu satırları sonlandırırken aklınızda gazetecilik adına bir tartışma belirdiyse biz tam orada durmak istiyoruz. Başarabilirsek ne mutlu.
"Hissettiğimiz sorumluluk arttı"
Gazete Rüzgârlı’yı okuyucular nasıl karşıladı?
"Takipçi sayısı, haberlerin paylaşılması ve kaynak gösterilmesi bunların ne kadar sürede olduğu gösterilen ilginin matematiği ve bir veridir. Ve fakat daha çok odaklandığımız ve “Biz ne yaptık” sorusuna cevap bulduğumuz yer gelen dayanışma mesajları, etkileşimli haberlere okuyucu tarafından gönderilen içerikler, deneyimli gazetecilerin destekleri oldu. Bu bizi mutlu etti ve fakat rahatlatmadı. Hissettiğimiz sorumluluk arttı, karşılayabilmek için çalışmaya devam edeceğiz."
Gazete Rüzgârlı sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
(SO)