Baks dilinde yayımlanan gazetenin 20 Şubat 2003'te kapatıldığını hatırlatan RSF, Egunkaria Davası'nda suçlanan gazetecilerin dinlenmesine başlandığını ancak iki buçuk yıl sonra gazetecilerle ETA örgütü arasında bağlantı bulunduğu iddialarının kanıtlanmadığını bildirdi.
RSF: "Terörle mücadele baskının bahanesi olmamalı"
İspanyol yetkililerinin yürüttüğü terörle mücadele çalışmalarının meşru olduğunu kabul eden RSF, ancak bunun Bask dili ve kültürünü savunan gazetecilerin terör örgütü üyeliği ile suçlanmalarına hiçbir şekilde bahane oluşturmaması gerektiğini açıkladı.
RSF, Basklı gazetecilerin, ETA'nın terör kampanyasından en çok zarar gören kesimi oluşturduğunu, bu nedenle ya eskort ile çalışmak ya da ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldıklarını duyurdu.
Örgüt, gazetenin yeniden yayına geçebilmesi için İspanya Adalet Bakanı Juan Fernando López Aguilar'dan olayın bir an önce aydınlatılması amacıyla yasal prosedürü hızlandırmasını istedi.
18 Kasım'da Madrid 6. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Juan Del Olmo, 3 Aralık 2004'te resmi olarak suçlama isnat edilen gazetecileri dinlemeye başlayacak.
Gazeteciler Martxelo Otamendi, Inaki Uria, Joan Mari Torrealdai, Txema Auzmendi, Xabier Alegria, Peio Zubiria ve Xabier Oleaga, "yasadışı dernek kurmak" ve bazıları da "terör örgütüne üyesi olmak" ile suçlanıyorlar.
Kefaletle serbest kalan gazeteciler, 1 yıldan 14 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz olarak yargılanıyorlar.
Dört gazeteci: Gözaltında kötü muamele gördük
Gazeteye uygulanan yasal prosedür uzun ve tartışmalara açık şekilde yürütüldü. 20 Şubat 2003'te tutuklanan yedi gazeteciden dördü, gözaltında kaldıkları beş gün boyunca avukatlarıyla görüştürülmedikleri ve bu esnada kötü muamele gördüklerini açıkladılar.
21 Temmuz 2003. Hakim Juan Del Olmo, ETA'yı yapısal olarak desteklemesinden şüphe edilen Egunkaria grubuna karşı aldığı önleyici tedbirlerin 6 ay uzatılmasına karar verdi. Her altı ayda bir uzatılan bu tedbirler, gazetenin bugüne kadar yayına geçememesine yol açtı. Suçlanan reddeden tüm gazeteciler, 29 Aralık 2004'te bir üst mahkemeye başvurdu. Bu mahkeme ise henüz kararını açıklamadı.
15 Mart 2005'te ise aynı hakim, bu kez, Egunkaria'nın hesaplarının dondurularak tasfiye edilmesine karar verdi. 18 Mart'ta ise, Basklı sanatçı, siyasi kişilik ve aydınlardan oluşan bir Egunkaria Destek Komitesi oluşturuldu.
"Gazeteye açılan dava artık sonuçlansın"
Egunkaria'nın bir avukatı, "Hakim, binlerce belge inceledi, yirmi kişi dinledi, ev ve işyerlerini arattı ve telefonları dinletti ancak ETA ile bağlantıyı kanıtlayacak bir delile ulaşamadı. Hakim, 'kuşku + kuşku = kanıt' mantığından hareket ediyor" dedi.
1990'da yayın hayatın atılan "Egunkaria" gazetesiyle ilgili RSF'ye "Hiçbir zaman ideolojik bir gazete olmadı" diyen eski yazı işleri müdürü Martxelo Otamendi, 8-14 yıl arasında hapisle yargılanıyor.
Gazetenin kapatılmasından sonra ise, Şubat 2003'te onun yerine "Berria" adından 20 bin tirajlı bir başka gazete kuruldu. 20 Ekim 2005'te de, İspanya Parlamentosu'nun 60 kadar üyesi, Egunkaria davasının artık sonuçlanmasını istedi. (EÖ)