Alternatif gazetesinin yayın yönetmeni Ragıp Zarokolu'yla, gazetenin sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Cevat Düşün'ün "terör örgütü propagandası yapmak", "halkı askerlikten soğutmak" ve "suçu ve suçluyu övmek" iddialarıyla yargılandıkları davanın ilk duruşması bugün 9 No'lu İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Mahkeme başkanı Nurettin Ak, Cumhuriyet Savcısı Berna Altay'ın esas hakkındaki mütalaasını sunması için davayı 12 Mart 2009'a ertelendi.
Terörle Mücadele Yasası (TMY) değişikliklerinin bir önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü hatırlatan Zarakolu "bu şekilde yargılanmalarının haksızlık olduğunu" söyledi.
"Yeni basın yasasındaki basın özgürlüğünü kısıtlayan tuzaklardan biri daha böylece ortaya çıktı. Gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin yargılanması uygulaması da başlamış oldu."
Geçmişte suçlanan yazılardan dolayı yalnız muhabir, sorumlu yazı işleri müdürü ve gazete sahibi sorumluların yargılandığına dikkat çeken Zarakolu buna genel yayın yönetmeninin de eklenmesinin "muhalif basına yönelik farklı muamele"nin işareti olduğu görüşünde.
"Örneğin, Hürriyet’teki bir haberden dolayı genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün yayınlanmasına 'gerek görülmüyor', ama muhalif basın söz konusu olduğunda farklı bir uygulama olacağı anlaşılıyor. Bunu mahkemede savcıya da ilettim. Bu muhalif basına yapılan ayrımcılığın açık bir ifadesidir."
Bu uygulamayla imtiyazlı, genel medyanın kollandığını belirten yayıncı, Alternatif gazetesinin kendini ifade etme olanağını bulamadığının altını çiziyor.
"Gazete 25 yıldır devam eden savaş durumunu bitirecek, demokratik bir ortam için çalışmayı amaçlıyor. Ancak bir sayı çıktıktan sonra kapatılmasına karar verildi ve bu nedenle de kendisini yeterince anlatamadı."
Cumhuriyet savcısı Bilal Bayraktar'ın 23 eylül 2008 tarihinde düzenlediği iddianamede Alternatif Gazetesinin 16 ve 17 Ağustos tarihli sayılarında çıkan şu ifadeler suçlanıyor:
- Vicdani Retçi Mehmet Ali Avcı’nın “Türk Askeri Olmayı Reddediyorum”adlı yazısı
- “İlk kurşun tartışılmalı” başlıklı yazıda PKK’den ‘Kürt halkının özgürlüğü için mücadele eden bir örgüt olarak nitelenmesi ve Öcalan’a ‘Kürt halk önderi’ denilmesi.
- 15 Ağustos’un Güneydoğu’da kutlanışına ilişkin, "Her yerde havai fişekli kutlama" başlıklı haber
DTP’li bir milletvekilinin Ağrı ilinde yapmış olduğu konuşmaya ilişkin "Siyasi çözüm sağlanamazsa Kürtler yüzünü dağa döner" başlıklı haber.
Zarakolu ve Düşün'ün duruşmasına Türkiye PEN Başkanı Tarık Günersel, Uluslararası PEN yönetim kurulu başkanı Eugene Schoulgin, çevirmen Atilla Tuygan, Düşünce Suçuna Karşı Girşim Sözücü Şanar Yurdatapan katıldı. (BÇ)