Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktör Yardımcısı ve Kul Chandra Gautam İstanbul'da çocuklarla buluştu. geçen Cumartesi (8 Temmuz) Richmond Otel'de gerçekleşen ve 16 çocuk temsilcisinin katıldığı toplantıda Gautam, çocukların sorularını cevapladı.
"Müfredatta 'barış' olmak zorunda"
UNICEF Türkiye Temsilcisi Edmond McLoughney'in de katıldığı toplantıda Çocuk İletişim Ağı Koordinatörleri Şahin Kacabaş ve Hazal Hürman, düzenleyecekleri "Çocuk Forumları ve Çocuk Hakları Eğitimleri" kampanyasını tanıttılar.
Toplantıya katılan çocuklar Gautam'a çeşitli sorular yönelttiler. Düzce il komisyonu temsilcisi Ertuğrul Yıldız, güney doğuda savaştan etkilenen çocukların yaralarının nasıl iyileşeceğini sorarken, İstanbul'dan Eda İmeryüz, aile içi şiddet konusunda neler yapılması gerektiğini sordu.
Gautam, her yıl dünyada on milyon çocuğun savaş nedeniyle öldüğünü söyleyerek UNICEF'in savaş için izlediği iki yaklaşımı aktardı: Savaştan etkilenen çocukların yaralarını sarmak ve savaşın çıkmasını engellemek için politika izlemek.
Gautam ayrıca silah altına alınan çocuk askerler için verdikleri mücadelede Sudan, Srilanka ve Liberya'da başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.Gautam ayrıca, çocukların aslında geleceğin yetişkinleri olacağının dikkate alınması gerektiğini söyleyerek "Eğitim kurumları çok önemli. Müfredatta 'barış' olmak zorunda" dedi.
"Genelgenin uygulanması için etkili olun"
Aile içi şiddet konusunda çocuk ve kadınların daha çok mağdur olduklarına dikkat çeken Gautam, Başbakan Erdoğan'ın yayınladığı genelgenin çocuklarca öğrenilmesi ve uygulanıp uygulanmadığının takipçisi olunması gerektiğini söyledi.
"Aile içi şiddet aile sırrı olmaktan çıkmalı. O evde yaşananların sadece o evi değil tüm toplumu ilgilendiriyor. Bu davranışların toplum tarafından onanmayan bir davranış olduğunun da yansıtılmasını amaçlıyoruz. Genelgenin devletin farklı kademelerinde uygulanması gerekir. Çocuklarla ilgili kısmı sizi ilgilendirdiği için katılımınızı yansıtın ve uygulanması için etki unsuru olun."
Gautam, çocuk katılımlı alınacak politik kararların, yetişkinlerin karmaşık ve uzun süren çözüm önerileriyle alınmış kararlardan çok daha somut ve faydalı olduğunun altını çizdi.
"Medya bileşenleri şiddet konusunda ortaklaşmalı"
Gautam, medyada şiddet ve çocukla ilgili gelen bir başka soruya dair "Yaşı küçük olan çocukların ebeveynleri önlem alabilse de daha büyük çocukların şiddete maruz kalmaması için zorlu mücadele gerekiyor. Medya bileşenlerinin kendi aralarında bu konuda etik kararlar alması yanında çocuklar şiddeti protesto edebilirler" dedi.
"Amaç: Çocuk haklarını öğrenen daha fazla insana ulaşmak"
Çocuk İletişim Ağı Koordinatörlerinden Hürman, bugüne yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hürman UNICEF ve SHÇEK desteğinde Kasım 2000 tarihinde yaptıkları toplantılardan bugüne çocuk forumları oluşturduklarını, "Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden konuları gündeme getirip bilgilendiklerini ve çocuk katılımlı bir yaşam için projeler ürettiklerini aktardı.
Hürman amaçlarının, çocuk haklarını daha fazla çocuğa ve yetişkine ulaşmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
Çocuk haklarını çocuklar tanıtacak
Çocuk İletişim Ağı'nın diğer koordinatörü Kocabaş ise, "Çocuk Hakları Tanıtım Kampanyası"nı anlattı. SHÇEK koordinatörlüğünde oluşturulan çocuk komisyonlarının bir araya geleceği ve proje yürüteceği etkinliklerde öncelikli olarak 25 ilin destekleneceğini söyledi.
Kocabaş ayrıca kampanya açılışının 20 Kasım 2006 tarihinde gerçekleşecek 7. Çocuk Forumuyla birlikte yapılacağını belirtti. (EZÖ/KÖ)