Ermenistan’lı dünyaca ünlü duduk ustası Djivan Gasparyan ve Yavuz Bingöl 1 Eylül Barış Gününde "halkların kardeşliği ve barış için" Harbiye Açıkhava Sahnesinde ve 2 Eylül’de de Ankara Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) şura salonunda buluşuyorlar. Konserde Türk halk müziği ezgileri ve Ermeni ezgileri bir arada yer alacak; şarkılar barış için söylenecek.
Daha önceden de Türkiye’ye dört kere çeşitli konserler için gelen Djivan Gasparyan bianet'e yaptığı açıklamada bu konserin Dünya Barış Gününe denk geldiğinden kendisi için ayrı bir anlam ifade ettiğini söyledi. Türkiye’de her seferinde çok iyi karşılandığını ve halkın sevgisiyle karşılaştığını söyleyen Gasparyan, halkların arasında sorun olmadığını, yeri geldiğinde Azerbeycan’da da konser verdiğini ve gerginliklerin politikacılar tarafından yaratıldığını söyledi.
Gasparian "Benim uzmanlık alanım müzik, politika değil. Irk, dil, din önemli değil, herşeyin başı önce insan olmaktan geçiyor. Müziğin dili, dini, ırkı da yok, müzik sayesinde insanların biraraya gelmesi çok güzel" dedi.
Yavuz Bingöl ise kendisinin uzun süredir Djivan Gasparyan hayranı olduğunu ve kendisiyle sahneyi paylaşacak olmanın gururunu yaşadığını belirtti.
Djivan Gasparyan kimdir?
12 Ekim 1928 tarihinde Ermenistan'ın Ahta bölgesinin Solag köyünde doğdu. Müzikle küçük yaşlardan itibaren ilgilenmeye başladı. Babasının iyi şarkı söylemesi bu anamda kendisini etkiledi. Yaklaşık altı yaşlarında topladığı boş şişeleri satarak bir duduk satın alıp çalmayı öğrenmeye başladı.
Önce yöredeki bir çocuk grubunda çaldı. Daha sonra Komitas Konservatuarında öğrenim gördü. Pedagoji eğitimi alarak konservatuarda eğitim görevlisi oldu. 1946’dan 1982’ye dek Tatul Altunyan Halk Müziği ve Oyunları Topluluğu bünyesinde solist olarak görev yaptı. Dağılmadan önce tüm Sovyetler Birliğinde en çok bilinen sanatçılardan biri olan Gasparyan, aralarında Stalin de olmak üzere hemen her dönem toplumun tüm kesimlerine konserler verdi.
1989 yılında İngiliz müzisyen ve yapımcı Brian Eno’nla karşılaşması Gasparyan’ın Batı dünyasında tanınmasını sağladı. Bu dönemden sonra Londra’da "I will not be sad in this world" adlı ilk albümünü çıkardı.
Gasparyan bu albümden sonra dünyanın en ünlü senfoni orkestralarının yanında Peter Gabriel, Lionel Ritchie, Michael Brook, Hans Zimmer gibi tanınmış müzisyenlerle çalıştı. Avrupa ve Amerika’da pek çok albüm yayınlandı. Ronin, Gladyatör gibi pek çok filmde müzikleriyle yeraldı.
Eski Sovyetler Birliği ve dünyanın değişik ülkelerinde birçok ödül ve dünya müziği alanında verilenlerin en önemlisi sayılan WOMEX ödülünü aldı. Erivan Devlet Konservatuarında profesör olarak görev yapan Gasparyan, aynı zamanda Ermenistan'ın ilk ve tek halk sanatçısı unvanını taşıyor.(NK/EÜ)