Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Gar katliamında gizlenen dosya” haberi nedeniyle ‘terörle mücadelede görev almış muhbirlerin kimliğini açıklamak’ suçlamasıyla yargılanan Cumhuriyet gazetesinin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça ile eski Ankara muhabiri Alican Uludağ beraat etti.
Haklarında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istenen gazeteciler İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katılmazken avukatları hazır bulundu.
Gazetecilerin avukatı Buket Yazıcı, “Ankara Gar Katliamı davasından gelen belgeler müvekkilim Alican Uludağ’ın haberinin bu belgeye dayanarak yapıldığının kanıtıdır” dedi.
Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, suçlama konusu haberin Ankara Gar Davası tutanaklarına göre düzenlendiğinin açık olduğunu, bu nedenle gizli olmadığını, aleniyet kazandığını belirterek Uludağ ve Büyüktaş-Akça’nın beraatını istedi.
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi de ‘atılı suçun unsurlarının oluşmadığını’ belirterek iki gazeteci hakkında oy birliğiyle beraat kararı verdi.
Ne olmuştu?
Cumhuriyet gazetesi 22 Kasım 2019’da “Gar katliamında gizlenen dosya” manşetiyle çıktı. Haberin altında Alican Uludağ’ın imzası vardı. Uludağ, IŞİD üyesi iki kişinin katliamdan önce Nizip’te bir gübre bayiinden patlayıcının etkisini artıran amonyum nitrat almaya çalışmasının emniyet tarafından bilindiğini haberleştirmişti.
Olayda gübre bayii sahibinin kendisinden amonyum nitrat almaya çalışan IŞİD üyelerini ihbar ettiği, Emniyet’in bu kişilerin adını bilmesine karşın şüphelileri yakalamadığı, bu şüphelilerin gar katliamında rol aldıklarını anlatmıştı.
Haberde tutanakların savcılık tarafından mahkemeye uzun süre gönderilmediği, davanın bitmesinden sonra evrakların gönderildiği bilgisi yer aldı.
Haberin ardından gübre bayinin sahibi, ihbarı yaptığı Nizip Emniyet Müdürlüğü TEM Büro Amirliği’ne giderek, haberde adının geçmesi nedeniyle şikayetçi oldu.
Emniyet, bu durumu savcılığa bildirdi. Nizip Savcılığı da yetkisizlik kararı vererek dosyayı İstanbul’a gönderdi. İstanbul Basın Savcılığı da haberi yapan Alican Uludağ ile Sorumlu Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça hakkında Terörle Mücadele Yasası’nın 6. maddesi uyarınca dava açtı.
TIKLAYIN - 10 Ekim Ankara Katliamı Haberleri Nedeniyle 2 Gazeteciye Dava
Ankara Gar Katliamı |
Ankara'da 10 Ekim 2015'te Ankara Garı kavşağında düzenlenen Barış Mitingine iki kişi intihar saldırısı düzenlendi. Olay yerinde 69 kişi, toplam 103 kişi ve iki saldırgan hayatını kaybetti. Saldırının ardından polis ölenlere, yaralılara ve onlara yardım etmek isteyenlere biber gazı sıktı. Olay yeri koruma altına alınmadı. Olay yeri inceleme ekipleri ile savcılar olay yerine yaklaşık 1,5 saat sonra, başsavcı vekili de 2,5 saat sonra geldi. Saldırıyla ilgili iddianame 13 Temmuz 2016'da kabul edildi. 36 kişi hakkında dava açan savcılığın iddianamesinde, saldırı talimatını, IŞİD'in Türkiye sorumlusu İlhami Balı'nın verdiği ifade edildi. İddianamede, Suruç saldırısını da aynı kişilerin organize ettiği belirtildi. 36 kişiden 17'si firari 19'u ise tutukluydu. İddianamede, Balı'nın da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında "birden çok kasten öldürme" suçundan 100'er kez ağırlaştırılmış müebbet, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile kasten öldürmeye teşebbüs etmek suçlarından 5 bin 83 yıldan 7 bin 820 yıla kadar hapis cezaları istendi. Saldırıyla ilgili dava 7 Kasım 2016'da başladı. Sincan Cezaevi'ne taşındıDavanın ilk duruşması katliamdan bir yıl sonra; 7 Kasım 2016'da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Katliamda yaralanan 397 kişi de müşteki sıfatıyla dahil oldu. 12 Haziran'daki 9. tur duruşmalarında davanın Sincan Cezaevi'ne taşınmasına karar verildi. Karar 3 Ağustos 2019'de açıklandı. 17'si firari 19'u tutuklu sanığın yargılandığı davada dokuz sanığa 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Firar sanıklardan biri yargılama sırasında hayatını kaybetti. Diğer sanıkların dosyası ayrıldı. Öldürülenlerin aileleri her ayın 10'unda garın önünde anma yapıyor. |
(HA)