Tophane'de saldırıya galerileri saldırıya uğrayanlar, Tütün Deposu'nda galericiler bir toplantı yaptıktan sonra suç duyurusunda bulunmak için Beyoğlu Savcılığa hareket ettiler.
Galericilerle görüşen avukat Fethiye Çetin, bianet'e olayın örgütlü olup olmadığını araştıracaklarını belirterek, "Mümkün olduğunca delil ve tanıklıkları toplayacağız ve savcılığa ileteceğiz. Ayrıca Valiliğe ve İçişleri Bakanlığı'na da başvuracağız" dedi.
Günal: Farklıyız ama birbirimizi de tanımalıyız
Tophane'de sergi ve diğer kültürel etkinlikleri düzenleyen Tütün Deposu'nun proje koordinatörü Asena Günal, sorunun farklı toplum kesimlerinin birbirini tanımamasından kaynaklandığına inanıyor.
"Mahallede yükselen bir gerilim vardı zaten. Bizi de uyarmışlardı, dışarıda içki içmeyin diye... Biz de içki içilmesi için ayrı bir paravan yaptık. Çünkü mahalleye rağmen bir şey yapmak çözüm olmayacaktı. Gerilimin farkındaydık ve üstüne de gitmedik. Ama içki içmeyip de geri de çekilmedik."
Son olayda uyarı yapılmadan saldırı düzenlendiğini, bunun affedilmez olduğunu ancak nedenleri üzerinden de düşünülmesi gerektiğini ifade eden Günal, çözümün birbirini tanımaktan geçtiğini vurguluyor:
"Mahallenin dediği gibi biz aynı yerden gelmiyoruz ve evet farklıyız. Zaten bu farklılık gerilimi yaratıyor. Onların çok da kendilerini çok ilişkilendiremedikleri bir iş yapıyoruz. Bizi ellerinde şarap bardakları tutan elitler olarak görüyorlar. Bunu da anlayabiliyorum.
"Biz mahalleliyle yapacağımız ortak projeleri hep erteledik. Esnafla iş yapıyoruz ama birebir ilişkimizde eksiklik var. Herhangi bir Tophaneli gibi değil de, isimleriyle hitap etmek gerekiyor. Burada çok erkek bir kültür egemen. Diyalog kurmak için, akil aracı insanlar gerekiyor. İstiklal'e bile çıkılmayan kapalı hayat yaşayanlar var. Biraz da kültürel çatışma sorunu var. Delikanlı kültürüyle cemaat kültürünün eklemlendiği bir durum var. Onları yok sayarak ilerlemek olmaz ama şehir barbarlığına da hayır."
Kavala: Kamu görevlileri saldırıyı kınamalı
Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ise, kamu görevlilerinden şiddet eylemini ortaya çıkarmalarını ve eylemi kınamalarını bekliyor.
Bir mahalleli: Haklılığa bakılmaz, dayak yiyen nereli diye bakılır
Adının açıklanmasını istemeyen bir kişi de, Tophane'de bir iktidar sorunu bulunduğuna inanıyor:
* Burada siyasal değil dini bir kimlik var. Kültürel kaygılar ve hakimiyet alanı elden kayıyor kaygısı var. 'Mülkleri yabancılar satın alıyor, Müslümanları kovuyorlar' gibi bir algılama mevcut. 'Bu harabeye bu yabancılar niye bu kadar para veriyor ki' diye şüphe duyuyor buranın insanı...
* Burada etnik bir davranış biçimi vardı. Kavga çıktığında kim haklı kim haksız diye bakılmaz. Dayak yiyen nereli diye bakılır, kavgaya öyle karışılır. Mahalleli arasında dayanışma olduğu kocaman bir yalan. Keskin bir ayrışma vardır aralarında... (EÖ)