* Fotoğraflar: Galeria Sitesi ve sitede mahsur kalan hayvanlardan biri. Kaynak: Leyla Naz Eren.
Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentlerden biri olan Diyarbakır'da, yıkılan binalardan biri Diyarbakır Merkez'de bulunan Diyar Galeria Sitesi'nin B bloğu oldu. Sitenin A, C ve D blokları için tahliye kararı verildi; fakat bu bloklarda yaşayan 14 hayvan evlerinde mahsur kaldı.
13 gündür beslenemeyen ve suya erişimi olmayan hayvanları kurtarmak için birlikte yaşadıkları insanlar, Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi ve hayvan hakları aktivistleri günlerdir mücadele ediyor.
Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Leyla Naz Eren, hayvanların kurtarılması için AFAD ve diğer ekiplere pek çok öneri sunduklarını; ancak hayvanların kurtarılması konusunda yetkililerin sorumluluk almağını söyledi.
Korkudan saklandılar
bianet'e konuşan Eren, süreci şöyle anlattı:
"Diyar Galeria Sitesi'nin altında bir iş merkezi var ve bu iş merkezinin üzerinde de dört tane blok var. A, B, C ve D blokları. Bu dört bloktan B blok, depremin olduğu gece saat 04.17'de yıkıldı ve yıkımdan hemen sonra tahliyesine başlandı. Bunun üzerine A, C ve D blokları da boşaltıldı. İnsanların çoğu hem kendileri telaşlandıkları, hem hayvanları korkup saklandıkları hem de binaları hakkında tahliye kararı verildiği için hayvanları yanlarına alamadılar. Binalar tahliye edildikten sonra da girebileceklerini düşündüler çünkü.
"Fakat daha Çevre ve Şehircilik tarafından tüm sitenin yıkımına karar verildi. Bizlere de binaya hiçbir şekilde girilmeyeceği söylendi. Ama daha önce görüştüğümüz yetkililer bize şu sözü vermişti: İnsanların arama kurtarma çalışması bittikten sonra içeride kalan hayvanlar da tahliye edilecek ve binalar öyle yıkılacak. Daha sonra konuştuğumuz AFAD müdürü ise hayvanların tahliyesine izin veremeyeceklerini, bunun çok riskli olduğunu iletti bize.
Açlık ve susuzluk
"Biz bu aşamada onlara birlikte bu işi yürütebilecekleri onlarca gönüllü ve dernek olduğunu söyledik. Hayvan sahiplerinden ve gönüllülerden, hayvan hakları derneklerinden yardım almalarını talep talep ettik. Buna da yanaşmadıkları için başka çözüm önerileri sunduk. Hayvanlar asansörle ve kepçe operatörleri ile alınsın, dedik.
Hasar gören binalardan kurtarılmayı bekleyen 14 hayvandan biri.
"Şu çok rahat yapılabilirdi çünkü, binaların camları uzaktan kırılabilir ve hayvanlar da onlara bırakılan bir yaş mama ya da suya gelebilirlerdi. Çünkü açlık ve susuzlukla boğuşuyorlar günlerdir. Ancak bize burada da binaya en ufak bir aracın yaklaşmasının dahi güvenli olmadığını söylediler.
Yok sayıldılar
"Tüm yetkililer bizi bir başkasına yönlendiriyor ve aslında kimse hayvanları kurtarmaya yanaşmıyor. Depremde ne yazık ki bazı hayatların daha önemli olduğunu bir kez daha gördük. Hayvanların hayatı da bu kıymetsiz görülen hayatlardan. Bizi hayvanları kurtarma çalışmalarımız için 'eleştirenler' dahi oldu. Hayır, tüm hayatlar değerlidir ve burada bir kriz yaşanıyor. 13 gündür 14 hayvan, açlık ve susuzlukla mücadele ediyor. Hayvanlar adeta yok sayılıyorlar.
"Ulaşmadığımız yetkili kurum, kuruluş, merci kalmadı. Binanın camını kırıp bir yaş mamayla çağrılmalarını bile sağlayamadı kimse. Hayvanlar korkudan titriyorlar, aşağı inemiyorlar. Bir adım bile atamıyorlar. O binalar bu 14 hayvanın başına yıkılacak ve hayvanlar feci şekilde can verecekler."
(TY)