Maraş merkezli depremden etkilen Diyarbakır'da, yıkım ve can kaybının yaşandığı Diyar Galeria’daki depremzedeler eyleme başladı.
Büyük bölümü yıkılan site için 20 Şubat'ta yaşanan depremin ardından yıkım kararı verildi.
Ancak binada kurtarılmayı bekleyen 13 kedi nedeniyle yıkım durdu, günlerce süren çalışmalar sonucu hayvanlar kurtarıldı.
Yıkım başlayacağı düşünülürken bu kez depremzedeler evlerine kontrollü bir şekilde girip ziynetlerini ve özel eşyalarını almak istediklerini belirttiler.
Talepleri karşılık bulmayınca depremzedeler oturma eylemi başlattılar.
"Galeri Mağdurları" olarak yetkililere seslenen depremzedeler, kontrollü tahliye yapılana kadar oturma eylemine devam edeceklerini belirttiler.
bianet'e konuşan sitede işyeri bulunan Suat Bakırcı, aralarından mühendislerin bulunduğu bir heyet ile içeri girdiklerini ve kontrollü tahliyenin yapılabileceğini söyledi: "Eğer gerçekten içerisi yıkık olsa berbat olsa bu insanlar neden bu kadar mücadele etsin. Sadece birimizin alması mühim değil biz hepimiz birlikte almadıkça bu mücadele devam edecek. Yüzde onluk hasar için kimse bizi durduramayacak."
"Muhatapsızlık sorunu var"
Depremzedelerin eylemine katılan Diyarbakır DEVA Partisi İl Başkanı Cihan Ülsen deprem bölgesinde bir muhatapsızlık sorunu olduğunu belirtti.
Bu sorunun depremden sonra insanların daha fazla mağdur olmasına sebep olduğunu vurgulayan Ülsen şunları söyledi: "Buradaki insanlar zaten depremzede zaten çok ciddi bir mağduriyet yaşadılar .Valilik bununla ilgi herhangi bir açıklama yapmıyor. En önemli husus bugün deprem bölgesinde bir muhatapsızlık sorunu var.
"Sadece bizim dışardan aldığımız bilgilere göre vali burada herhangi bir riske herhangi bir sorumluluk altına giremeyeceğine dair beyanda bulunmuş. Onun dışında resmi bir açıklama yok.
"Bizim istediğimiz çok açık aslında ilk blok yıkılmaya çalışılırken defalarca darbe almasına rağmen diğer bloklar yıkılmadı sağlam duruyor. Talebimiz şu profesyonel ekiplerle buradaki tahliye işlemi gerçekleştirilebilir. Valilik bu insanları muhatapsız bırakmaması lazım. Tahliye edilmeyecekse de ne için yapılmadığına dair somut bir veri sunması lazım. Bununla ilgili hukuksal süreç de devam ediyor."
"Taleplerimize cevap verilsin"
Dün (3 Mart) akşam yapılan basın açıklamasında konuşan Serpil Tura Kayda ise, "günlerce devlet birimlerine mağduriyetlerini duyurmaya çalıştıklarını ancak herhangi bir cevap alamadıklarını" söyledi ve ekledi:
“Biz bina sakinleri ve esnafı olarak mağdur durumdayız. Evlerimizde maddi manevi taşınabilir özel eşyalarımızı almak istiyoruz. Esnafda bina sakinleri de çok mağdur durumda.
"Biz dün gece itibariyle burada oturma eylemine başladık. Lütfen daha fazla bu soğukta bizi bekletmeden taleplerimize cevap verilsin. Biz beyaz eşyadan mobilyadan bahsetmiyoruz hayati önem taşıyan maddi manevi eşyalarımızı almak istiyoruz. Binamızda büro sakinleri var avukatlar var onların arşivleri var.”
“40 yıllık emeklerimiz içeride”
Şu ana kadar iki test yapıldığını ancak yeterli olmadığını belirten Kayda, yeni bir test talebinde bulunduklarını aktardı:
“Biz şimdiye kadar iki tespit istedik. İlk tespit afaki bir şekilde yapılmıştı. Dilatasyon yok denildi kesinlikle binaya giriş olmasın denildi. Biz ikinci tespiti istedik valilik ve bakanlık tarafından kabul edildi. İkinci tespitde ilk yapılan testin zıttı fakat doyurucu olmadı. Tekrar bir tespit yapılsın ve o tespite istinaden biz kontrollü bir şekilde tahliye yapalım.”
(RT)