Sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve Galatasaray Üniversitesi’nden bazı öğrenci kulüpleri, yaklaşık 3 yıl önce yanan ve hala restorasyonu yapılmayan tarihi Galatasaray Üniversitesi binasının bir an önce “çağdaş, evrensel ve bilimsel koruma ilkelerini gözeten yeni bir koruma projesi”yle restore edilmesini talep etti.
142 yıllık tarihi Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binası 22 Ocak 2013 akşamı çıkan yangında kullanılmaz hale gelmişti. O günden beri de bina birçok tartışmanın etrafında enkaz halinde duruyor.
Mimarı istifa etmişti
1.grup tescilli tarihi binanın Restorasyon Uygulama Projesi Nisan 2014’de tamamlanarak İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunuldu ancak kurul aylar geçmesine rağmen projeyi onaylamadı.
Projenin mimarı Sinan Genim’in tarihi binayı "betonarmeye" döndüreceğine dair Kültür ve Turizm Bakanlığına dilekçe ile uyarıda bulunulmuştu.
Koruma Kurulu'nun da aslına uygun yapılması için projede birçok kez değişiklik talep etmesi üzerine Mimar Sinan Genim istifa etmişti. Genim, bianet’e yaptığı açıklamada istifasıyla ilgili konuşmuştu.
Özgün dokusuna uygun şekilde restore edilsin
20 örgütün yaptığı açıklamada, restorasyonunun bugüne kadar yapılmamış olmasının, geçmiş kötü örneklerden dolayı kamuoyunda kaygılara neden olduğu ve “acaba burası da turistik bir tesise dönüştürülmek üzere mi yakıldı?” sorusunu akıllara getirdiği belirtildi.
“Söz konusu kültür varlığının, çağdaş bir eğitim yuvasına yakışır bir şekilde, günümüzün evrensel ve bilimsel koruma ilkeleri çerçevesinde, yanan yapının özgün malzemesi ile restore edilmesi hukukun gereği olarak genel beklentidir. Bu doğrultuda, İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun; bu konuda bir kararı olmasına rağmen özgün malzeme yerine betonarme olarak yapılması için ısrar edilmesine, doğal ve kültürel mirasa sahip çıkan yurttaşlar olarak anlam verememekteyiz.
Bizler, kentine, kültürel ve tarihi mirasına sahip çıkan yurttaşlar olarak; Galatasaray Üniversitesi ve Galatasaray Eğitim Vakfı'nı,
* Köklü bir eğitim kurumuna yakışan sorumlulukla özenli davranmaya,
* Yapıyı, evrensel olarak kabul görmüş bilimsel, çağdaş koruma ilkeleri çerçevesinde ele almaya,
* Yapının özgün dokusuyla uyumlu malzeme ve teknik kullanımını gözeten, geçmişinden günümüze ulaşabilen izleri koruyan, aynı zamanda yapıyı bilimsel olarak araştıran, inceleyen bir restorasyon projesi ile İstanbul’a ve Galatasaray Üniversitesi’ne yeniden kazandırmak üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz.”
İmzacılar:
Tmmob Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Tmmob Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Icomos Türkiye, Bizim Avrupa- Europa Nostra Derneği, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Korder - Koruma Ve Restorasyon Uzmanları Derneği, Tüm Restoratörler Ve Konservatörler Derneği, İstanbul Kent Savunması, Beşiktaş Kent Dayanışması, Boğaziçi Dernekleri Platformu, Sulukule Platformu, Feriye Koruma Platformu, Gsü’yü Koru, Haydarpaşa’yı Koru, Gsü Sosyal Bilimler Kulübü, Gsü Toplumcu Hukukçular Kulübü, Gsü Bilimsel-Materyalist Düşünce Kulübü, Gsü Sosyoloji Kulübü, Gsü Sinema Kulübü, Gsü Fotoğrafçılık Kulübü. (NV)