Fotoğraf: MA
İçişleri Bakanlığı'nın yasak kararıyla 2018'den bu yana Cumartesi Anneleri/İnsanları'na kapatılan Galatasaray Meydanı'ndaki polis ablukası 21 Eylül'de kaldırılmıştı. Fakat meydan dün (23 Eylül) gece saatlerinde polisler tarafından yeniden çelik bariyerle çevrilerek bir kez daha ablukaya alındı.
İstanbul İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Galatasaray Meydanı'nda her Cumartesi oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın 700. hafta buluşmasına (25 Ağustos 2018) polis saldırmış ve eyleme izin vermemişti.
O tarihten bu yana polis ablukasında olan meydan 160 haftadır kayıp yakınlarına ve hak savunucularına kapalı.
25 Temmuz 2020'de 800. hafta nedeniyle Galatasaray Meydanı'na karanfil bırakmak isteyen Cumartesi Anneleri/İnsanları'na izin vermeyen polis, gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız'ı darp etmiş, kayıp yakınlarından Maside Ocak ve Hasan Karakoç ile Cumartesi İnsanları'ndan Yaşar Aktaş gözaltına almıştı.
TIKLAYIN - Cumartesi Anneleri/ İnsanları 25. Yılında: Vazgeçmeyeceğiz
Türkiye'nin en uzun eylemi olan Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın buluşmaları 860 haftayı geride bıraktı.
#CumartesiAnneleri861Hafta'mızda "hukuksuzluğa dur demesi gereken yönetenlere;hakkı ihlal edileni değil ihlalcileri korumaktan,ihlalcilerle görüş birliği içinde haklarımızı kullanmamızı engellemekten vazgeçin" diyeceğiz.
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) September 24, 2021
25 Eylül 2021 Sa:12:00 @CmrtesiAnneleri Twitter hesabı pic.twitter.com/GfVKc4D1u3
1995'ten beri Galatasaray meydanında mücadeleHakikat Adalet Hafıza Merkezinin verilerine göre, zorla kaybedildiği tespit edilen toplam 1352 kişi var. Bir grup kayıp yakını ve hak savunucusu “kayıplar son bulsun, akıbetleri açıklansın, sorumlular yargılansın” talebiyle 27 Mayıs 1995 cumartesi günü saat 12.00’de İstanbul, İstiklal Caddesi Galatasaray meydanında oturdu. Arada polis müdahaleleri olsa da 169 hafta kesintisiz Galatasaray Lisesi’nin önünde oturuldu. 170. haftada, 15 Ağustos 1998'de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, 7 ay sürdü . Her cumartesi, yani tam 31 kez, gözaltılar yaşandı. Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999'da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar. Yedi aylık sürede toplam 431 kişi, birkaç saatten beş güne kadar varan sürelerde gözaltında tutuldu, dövüldü, tartaklandı, yerlerde sürüklendi, hakarete uğradı. Bu insanların hep birlikte gözaltında kaldığı süre 932 gün oldu. Toplam 84 günlük iş göremez raporu alındı. Bununla da kalmayıp haklarında, "polise mukavemet"ten, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına" muhalefetten davalar açıldı. Hatta, okuma yazma bilmeyen kadınlar gözaltı hücreleri duvarlarına yazı yazmaktan yargılandı. 13 Mart 1999'da süresiz ara verilen Galatasaray oturmaları 31 Ocak 2009’da yeniden başladı. 2009 yılında başlayan ve her Cumartesi Galatasaray Meydanı'nda buluşan Cumartesi Anneleri/İnsanları 25 Ağustos 2018'deki 700. haftada yeniden yasak ve polis şiddeti ile karşılaştı. Galatasaray Meydanı'nın yasaklanmasının ardından İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi önünde buluşan Cumartesi Anneleri/İnsanları pandemiyle birlikte eylemlerini online olarak gerçekleştiriyorlar. |
(KÖ)