Fotoğraf: Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verilen Galata Kulesi’ne ‘restorasyon’ çalışmaları sırasında zarar verildi.
İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, tarihi yapının içindeki duvarlar darbeli matkapla yıkıldığı görüntüleri paylaştı. Polat'ın paylaştığı görüntüde kule içerisinde kontrolsüz bir şekilde duvar kırma çalışması yapıldığı görülüyor.
İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum.
— Mahir Polat (@mhrpolat) August 12, 2020
Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir. pic.twitter.com/VVQ2n9MJR2
Görüntülerle ilgili bianet’e konuşan Polat, yıkımın kulenin Osmanlı tuğrasının bulunduğu duvarın iç tarafında kalan bölümünde yapıldığını söyledi.
Bu yıkımın ayrı bir restorasyon projesi olup olmadığıyla ilgili ellerinde bilgi olmadığını dile getiren Polat “Durumu Bölge Koruma Kurulu'na bildirdik. Fakat Bölge Koruma Kurulu yazılı bir şey başvuru olmadan ilgilenemeyeceklerini söyledi. Bu inanılmaz bir şey. Orada bir yıkım var ve biz yıkımı görüntüleriyle paylaşıyoruz. Sonuç olarak acil bir durum bu ve müdahale edilmesi gerekiyor. İlgi göstermiyorlar” dedi.
Polat olay yerine tutanak tutmak üzere İBB Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü ekipleri sevk ettiklerini ama belediye ekiplerinin alana alınmadığını söyledi. Polat sorumlular hakkında suç duyurusu bulunmak istediklerini söyledikten sonra şöyle konuştu:
“İlgili kurum Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı. Yıkımı durdurma yetkisine sahipler. Bizzat şantiye onlarda. Ama bize bilgi vermiyorlar. İçeride yıkımın devam edip etmediğini de bilmiyoruz.
"Bu restorasyon değil. Restorasyon da olsa onaylı da olsa bu bir yıkım. Hiçbir kurum matkaplarla böylesi tarihi bir yeri, duvarı yıkamaz. Kaldı ki restorasyonlar da bu tür aletler kullanılmaz.”
Ongun: Suç duyurusunda bulunuyoruz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Olgun'un da Twitter'dan yaptığı açıklamada "Galata Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. BB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" diye yazdı.
Ne olmuştu?
İptal edilen 31 Mart 2019 İstanbul yerel seçiminin ardından İBB kayyumla yönetilirken Galata Kulesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'de devredilerek 13 Mayıs 2019'da Kule-i Zemin Vakfı adına tescil edilmişti.
İBB'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne karşı tapu tescilinin iptali istemi ile açtığı davada tarihi kulenin 3.kişilere devredilmemesi için ihtiyati tedbir koydurtmuştu.
Tedbir kararına rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı, 6 Nisan 2020'de tahliye işlemi başlatmış ve kule, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmişti. Devir işleminin ardından ise kulede restorasyon çalışması başlatılmıştı.
Polat daha önce yaptığı açıklamada İBB'nin tarihi kule için önceki dönemde başlayan bir müze projesi bulunduğunu söylemiş ve Anıtlar Kurulu'ndan onay adlıklarını aktarmıştı. Polat "Kuleyi müzeye dönüştürmeye dair başlamış bir plan ve projeleri yok. İBB'yi kuleden çıkarmaya odaklı bir süreç yaşandı" demişti.
Haziran ayında Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy da Galata Kulesi'nin ihalesinin tamamlandığını ve restorasyon çalışmalarının başladığını belirterek, "15 Eylül'de Galata Kulesi'ni hizmete açacağız" demişti.
528'de inşa edilen Galata Kulesi UNESCO tarafından 2013'te Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.
(HA)