"Tarihin en trajik katliamlarından biri Dersim'de yaşandı. Dolayısıyla bu belgesel gerçeğin su yüzüne çıkması adına bir adım attığını düşünüyorum. Ama her şeyi değil. Bütün bu gerçeklerin açığa çıkması bu anlamda atılan adımlara bağlı. Devletin yaptıklarından dolayı Dersimlilere bir özür borcu var."
Bu sözler Dersimli sanatçı Ferhat Tunç'a ait.
Nezahat Gündoğan ve Kazım Gündoğan'ın üç yıl sonunda hazırladığı "İki Tutam Saç - Dersim'in Kayıp Kızları" filminin Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen galasında görüştüğümüz Tunç sözlerini şöyle sürdürdü:
"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birkaç gündür şunu söylüyordu 'Belgeler elimde istersem açıklarım'. Başbakan bu insanların acısını dindirmek için elindeki belgeleri açıklasın o zaman, Dersim arşivlerini açıklasın diyorum. Çünkü çok sayıda ailesini bilmeyen kayıp çocuklar var. Bu kayıpları hala yaşıyorlarsa aileleriyle, akrabalarıyla buluşturabilir. Bunun için o dönemin arşivlerinin açılması gerekiyor."
Tunç "Başbakanın bunu yapmadığı takdirde suçlu durumuna düşeceğini" söyledi.
1980 öncesinde faşistlerce öldürülen Ümit Kaftancıoğlu'nun gelini Canan Kaftancıoğlu da galaya katılan davetliler arasındaydı.
Filmin ardından konuştuğumuz Kaftancıoğlu, "Belgesel çok etkileyiciydi. Tüm yaşanılanların bir tokat gibi yüzüme çarptığı bir belgeseldi. Belki tarihimizin küçük bir bölümü ama en çarpıcı bölümlerden biri. Tarihimizde gün ışığına çıkarılması gereken, geçmiş tarihimizle yüzleşmemiz adına toplum olarak ihtiyaç duyduğumuz o kadar çok olay var ki" dedi. "Umarım bu belgesel gibi çalışmalar, yakın tarihimizle yüzleşmemizi sağlar. En büyük dileğim bu" diye ekledi.
"Yol Türküsü" şarksıyla filmde yer alan sanatçı Şevval Sam "Bu yaşanmış acılar gündeme getirildiğinde unutmamamız gereken tek şey bir daha yaşanmaması için bunların bir şeyler yapmak. Bunun anlamı da barış. Barış adına bir kez daha düşünmek gerekiyor" diye konuştu.
"Barış adına yapılan her şey de ben de katkım olduğu müddetçe parçası olmaktan mutluluk duyuyorum" diyen Sam "Çünkü şu anda dünyanın en çok ihtiyacı olan şey barış" dedi.
Galanın konuklarından biri de 19 Ocak 2007'de öldürülen Türkiyeli Ermeni gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'ti.
Dink filmin ardından hislerini şu sözlerle ifade etti:
"Türkiye'nin övüneceği noktalardan biri."
Kimler katıldı
Filmin dün akşam (2 Mart) düzenlenen galasına katılanlardan bazıları şöyle:
Aynur Doğan, Bejan Matur, Dilek Kurban, Özlem Altıparmak, Ayşegül Yordam, Jülide Kural, Cüneyt Cebenoyan, Nebil Özgentürk, Çiğdem Mater, Alin Taşçıyan, Kayuş Çalışman, Mehmet Metiner, Volga Sorgu, Ali Bayramoğlu, Pınar Sağ, Sırrı Süreyya Önder, Gürbüz Çapan, Levent İnanır, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Alevi örgütleri ve Dersim dernekleri temsilcileri, insan hakları aktivistleri.
Öte yandan galaya katılan İstanbul Valisi Muammer Güler filmi izlemeden salondan ayrıldı.(BÇ)