Moldova Cumhuriyeti'ne bağlı Gagauz Özerk Yeri başkenti Komrat'ta düzenlenen 25. yıldönümü törenlerine Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah'ın yanı sıra TBMM Türkiye-Moldova Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Altay, Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Gagauz Halk Meclisi (Halk Topluşu) Başkanı Vladimir Kısa, eski Moldova Cumhurbaşkanı Pyotr Luçinskiy, eski Gagauz Özerk Yeri Başkanı Georgiy Tabunşçik ve çok sayıda davetli katıldı.
“Haklarımızı istiyoruz”
Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah, “Gagauz halkı çok uzun ve zor bir yoldan geçti. Gagauzlar, 25 yıldır Moldova'da millet olarak tanınıyor. Bu sadece Gagauzya'nın değil, bütün Moldova'nın bayramıdır. Gümrük ve vergi toplama haklarımız elimizden alındı. Eğitim ve ekonomi alanıyla ilgili yasalar tartışılıyor. Bu, kabul edilmez bir durum ve Komrat ile Kişinev arasında 1994'te sağlanan anlaşmalara aykırıdır” dedi.
TIKLAYIN - Türkler İçin Türkî Bir Model
Vlah, Gagauz Özerk Yeri haklarının, Moldova anayasasında yer alması gerektiğini vurguladı.
Maltepe'de tören
Gagauz Özerk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 25. Yıldönümü Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde Piotr Petkoviç, Kadınca Halk Oyunları ve Türküleri Topluluğu’nun dans ve türküleriyle kutladı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Gagauzya’nın bağımsızlığına emek vermiş, mücadele etmiş, alın teri dökmüş, yıllarını vermiş bütün liderlerinize ve Gagavuz halkına şükranlarımızı borçlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.
19 Ağustos 1990 tarihinde "Gagavuz Halkının Özgürlüğü ve Bağımsızlığı Bildirgesi"nin kabul edilmesi ile Moldova Cumhuriyeti'nden bağımsız olarak SSCB bünyesinde Gagauz Cumhuriyeti ilan edildi. 23 Aralık 1994 tarihinde Moldova Parlamentosu, "Gagauzya (Gagauz Yeri) Özel Hukuki Statüsü Yasası"nı kabul ederek, Gagauz Yeri'ne 'özerk bölge" statüsünü verdi. O dönem Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel, 23 Aralık'ta Moldova Meclisi’nde yaptığı konuşmada “Gagavuzlar küçük bir halk, ama halktır” demişti. (DB)