Dünyanın en gelişmiş sekiz ülkesinin oluşturduğu G8'in temsilcileri, İtalya'nın L'Aquila kentinde yaptığı zirvede, küresel ısınmayla mücadeleye yeninden hız verilmesi konusunda uzlaşırken, İran konusunda anlaşma sağlayamadılar.
Le Monde gazetesi, aslında çok faklı yaklaşımlara sahip İtalya, Almanya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, Britanya, Japonya ve Rusya'nın yayımlanan sonuç deklarasyonunda ince bir denge tutturduklarını yazdı.
Küreselleşme karşıtları eylemde, polis alarmda
L'Aquila'daki zirveyi, küreselleşme karşıtları ve depremden zarar görev kentlilerce protesto ediliyor. Yarın, L'Aquilla kentinin Via Strinella kasabasında "Daha Yapımı bir G8" başlığıyla bir çeşit küreselleşme karşıtı etkinlikler düzenlenecek.
Corriere della Sera gazetesi, istihbarat görevlilerinin bir gözünün de küreselleşme karşıtı İndymedia grubunun duyurduğu etkinlikte olacağını duyurdu.
Yarın Abruzzo yerleşimindeyse, Paganica Tren Stasyonu'ndan, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin yerlerinden olmuş depremzedelere söz verdiği evlerin inşa edildiği Bazano'ya kadar barışçıl bir yürüyüş gerçekleştirilecek.
Hedef: Sera gazları 2050'ye kadar yüzde 80 azalacak
Buna göre sekiz ülke, "küresel ısı ortalama artışının sanayi eşiğini iki dereceden fazla aşmaması" konusunda uzlaşıya vardı. Le Monde, bu ülkelerin önlerine bilim insanların da gözettikleri bir hedefi koyduklarını bildirdi.
Deklarasyonda, "Söz konusu hedefler ancak küresel çaplı eylemlerle tutturulabilir. Bu nedenle, 2050 yılına kadar küresel sera gazı salımının en az yüzde 50 oranında azaltılması konusunda ortaya koyduğumuz hedefleri tüm ülkelerle paylaştığımızı vurgularız" deniliyor.
Ortak hedefler içerisinde, kalkınmış ülkelerin sera etkisi yapan gazların 1990 veya daha yakın yıllara göre, 2050'ye kadar yüzde 80 oranında veya daha üzerinde azaltılması da var.
Avrupa ile ABD arasında uzlaşı
Söz konusu hedefin, 1990'da eşiğine göre 2020 yılına kadar bu gazları yüzde 20 oranında azaltmayı hedefleyen Avrupa ülkeleriyle 1990 yılını referans almayı reddeden ABD arasında varılan bir uzlaşıya işaret ettiği bildirildi.
G8, gösterilen çabaların kıyaslanabilir olmasını şart koştu ve Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika ve Meksika gibi kalkınmakta olan ülkelerle Büyük Ekonomiler Forumu'na (FEM) dahil ülkelerin Aralık'ta gerçekleştirilecek Kopenhag Zirvesi öncesi söz konusu hedefler etrafında toplanmasını istiyor.
Rusya için şimdiden "imkansız"
Hedefler açıklanır açıklanmaz Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in baş ekonomik danışmanı, "Bizim için yüzde 80 seviyesi kabul edilebilir değil, ulaşılması da mümkün görünmüyor" açıklamasını yaptı: "Bir tek kirleten gazların azaltılması hedefi uğruna ekonomik kalkınmamızı feda edemeyiz."
Medvedev'in bir diğer sözcüsü de, G8'in petrol fiyatlarının makul bir seviye olarak varili 70-80 dolar düzeyinde olması konusunda anlaşmaya vardığını aktardı. Medvedev de, "bu fiyatları düzenlemek çok zor olacak" dedi. (EÖ/EZÖ)