*Fotoğraf: POTUS-facebook sayfası aracılığıyla.
Dünya ekonomisine yön veren - İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri - yeniden canlanan Çin'e ve inatçı Rusya'ya karşı Batı demokratik uyumunu sergilemeye çalışmayı planlıyor.
İngiltere basınının aktardığı kulis bilgilerine göre gündem dış politika konularına ve iklim değişikliğine doğru genişledikçe, Hindistan'ın yanı sıra Avustralya, Güney Afrika ve Güney Kore liderleri de onlara katılacak.
G7 liderleri, koronavirüsün geçen yılki zirvenin iptaline yol açmasının ardından, Birleşik Krallık'ın güneybatısındaki Cornwall'daki bir sahil mekanında 2019'dan bu yana ilk kez yüz yüze buluştu.
İlk bilgilere göre, liderler Cuma günü üç günlük zirveyi bu yıl ve önümüzdeki yıl yoksul ülkelere bir milyar doz aşı bağışlama vaadi beklentisiyle açtılar.
İzolasyonist Trump'tan sonra Biden
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, zirveye selefi Donald Trump'ın izolasyonist duruşunun tam aksine bir dayanışma ve kararlılık mesajıyla geldi.
Geleneksel aile fotoğrafı ve Covid-19'dan sonra dünyayı "daha iyi inşa etme" konulu açılış oturumunun ardından liderler, akşamı Kraliçe II. Elizabeth'in Cornwall Eden Projesi'nde ev sahipliği yaptığı bir resepsiyonda geçirdiler.
Dünyanın ekolojik zenginliklerini sergileyen ünlü bir cazibe merkezi olan mekan, sürdürülebilir büyümeyi hızlandırmayı tartışmak için Prens Charles ve 10 uluslararası iş lideriyle G7 toplantısına da ev sahipliği yaptı.
İskoçya'da yapılacak COP26'ya zemin
G7 bu hafta sonu ayrıca iklim kriziyle mücadele konusunu ele alacak ve küresel biyoçeşitliliği koruyarak BM'nin Kasım ayında İskoçya'da gerçekleştireceği COP26 çevre zirvesine zemin hazırlayacak.
Liderler, 2030 yılına kadar dünya kara ve okyanuslarının en az yüzde 30'unu koruma taahhüdünü tartışıyorlar.
İlk günün gündem maddeleri
- Cumartesi günkü dış politika gündeminde, bu yıl Myanmar'daki darbe ve Belarus'taki demokrasi yanlısı destekçilere yönelik baskıların yanı sıra Rusya ve Çin ile olan gerilimlerin de yer alması bekleniyor.
- Liderlerin çoğu, Pazartesi günü Brüksel'de bir NATO toplantısı için yeniden bir araya gelecek, Biden, Cenevre'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile buluşmadan önce Rusya'nın davranışları hakkında açık bir mesaj iletme sözü verecek.Biden Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, "Size (bunu) teslim ettikten sonra söyleyeceğim" dedi.
Carbis Bay Deklarasyonu geliyor
- G7'nin, koronavirüsün yol açtığı yıkımın tekrarlanmasını önlemek için bir dizi taahhüt içeren "Carbis Bay Deklarasyonu"nu tamamlaması bekleniyor.
- İngiltere Başbakanı Boris Johnson, zirvenin ikinci gününden önce yaptığı açıklamada, "Bugün ilk kez dünyanın önde gelen demokrasileri, bir daha asla hazırlıksız yakalanmayacağımızdan emin olmak için bir araya geldi." dedi.
- Deklarasyon, Cumartesi gecesi sahilde bir barbekünün ardından G7'nin nihai bildirisiyle birlikte Pazar günü yayınlanacak.
- Toplu adımlar, küresel gözetim ağlarını güçlendirirken, gelecekteki herhangi bir hastalık için aşı, tedavi ve teşhis geliştirmek ve lisanslamak için harcanan süreyi 100 günün altına indirmeyi içeriyor.
- ABD gibi Çin'in de Covid-19'un ilk nasıl ortaya çıktığını belirlemek için DSÖ uzmanlarına yeni erişim izni vermesini isteyen Johnson hükümetine göre, liderler genom dizileme kapasitesini artırma ve Dünya Sağlık Örgütü'nü (WHO) güçlendirmek için reformları destekleme sözü verecek.
- G7 liderlerinin ayrıca, Çin'in Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki borç kaynaklı harcamalarına karşı bir kontrpuan olarak, gelişmekte olan ülkelere altyapı inşa etmeleri için daha fazla yardım sağlamaları bekleniyor.
NOT: Grup Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşmakta olup Avrupa Birliği de G7 içinde temsil edilmekte. Üye ülkeler net küresel zenginliğin %64'ünü (263 trilyon $) oluşturuyor.
(PT)
*Kaynaklar: Guardian, BBC News, CNN International, France 24.