Arjantin'in ev sahipliği yapacağı G20 2018 zirvesi bugün başlayacak. 19 ülke lideri ve Avrupa Birliği'nin katılacağı organizasyon iki gün sürecek.
Zirvede ticaret ilişkileri, finansal ve siyasi durumların yanı sıra iklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma konuları da ele alınacak.
Trump bazı görüşmelerini iptal etti
ABD Başkanı Donald Trump, zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile yapacağı görüşmeleri 'resmi' statüsünden çıkardı.
Trump daha öncesinde de G-20'de Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapacağı görüşmeyi 'Ukrayna'ya ait gemi ve denizciler iade edilmediği için' iptal etmişti. Trump görüşme iptalini Twitter'dan duyurdu.
....in Argentina with President Vladimir Putin. I look forward to a meaningful Summit again as soon as this situation is resolved!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 29 Kasım 2018
Bu yüzden gözler Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile yapacağı görüşmeye çevrilmiş durumda. Trump'ın gümrük vergisi kararları yüzünden iki ülke arasında ticari bir açmaz yaşanıyor. Trump, diğer liderlerin savunduğu 'küresel, serbest ve adil ticaret' yerine 'Önce Amerika' mottosuyla hareket ederek tüm tepkileri üzerine çekiyor.
Suudi Veliaht Prens de Arjantin'de
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmüştü.
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kaşıkçı cinayetinden sonra ilk kez uluslararası bir toplantıya katılacak. Selman'ın, Arjantin'deki G20 zirvesinde söyleyecekleri ve yapacağı görüşmeler merak konusu oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Kaşıkçı cinayeti ile ilgili Selman'la bir görüşme yapacağını duyurmuştu.
Fotoğraf - g20.org
Merkel açılışa katılamıyor
Almanya Başbakanı Angela Merkel, G20 için Arjantin'e giderken uçağı arızalandı. Köln'e acil iniş yapan uçağın 'teknik bir arıza' yaşadığı belirtildi.
Zirvenin açılış törenine yetişemeyecek olan Merkel, Trump ve Şi Jinping yapacağı görüşmeleri de kaçırdı. Merkel'in, planlanan zamandan 12 saat sonra Buenos Aires'e ulaşacağı aktarıldı.
Geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı
Neredeyse her ülkede olduğu gibi, G20'nin Arjantin'de de protesto ediliyor. Ekonomisi kötüye giden ve IMF'den yüklü miktarda borç alan Arjantin'de, halk bir haftadır sokaklarda G20 ve IMF karşıtı eylemler düzenliyor. Protestolar için 20 binden fazla polis görevlendirilmiş durumda.
G20 nedir?
G20, 1999'da düzenlenen G7 zirvesinde alınan kararlar sonucunda ortaya çıktı. Ülkelerin merkez bankaları ve ekonomi bakanlarının katıldığı zirvelere, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin de davet edilmesi sonucunda G20 zirveleri de düzenlenmeye başlandı.
Ana gündem maddelerini finansal durum, gelişmeler ve ticaretin oluşturduğu G20 zirvelerine 2008'den beri devlet başkanları düzeyinde katılım sağlanıyor. 2008'de yaşanan ekonomik krizin ardından istikrarın yeniden tesis edilmesi için böyle bir karar alınmıştı. Bu doğrultuda, ülkeler 10 yıldır devletin en yüksek kademesi ile G20'de temsil ediliyor.
G20'ye katılan ülkeler dünya nüfusunun yüzde 66'sını oluşturuyor. Küresel yatırımların yüzde 80'i, uluslararası ticaretin yüzde 75'i G20'ye katılan ülkeler tarafından gerçekleştiriliyor.
G20'ye katılan ülkeler şöyle:
Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, Fransa, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği. (OI / HA)