Ekim başında İstanbul'da yapılacak Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (DB) toplantıları öncesinde toplanan G20 zirvesinde kriz karşısında mali piyasalara devlet müdahalesi yapılıp yapılamaması tartışma konusu oldu.
Pittsburgh'da düzenlenen toplantıda Almanya devlet başkanı Angela Merkel, "finans piyasalarının düzenlenmesinden vazgeçemeyeceklerini" vurguladı. Fransa'nın da desteğini alan Merkel, bankacılık ve fonlar alanında verilen ikramiyelerin sınırlanması konusunda ısrarlı. Bu ikramiyelerin finans yöneticilerini daha fazla risk almaya iterek küresel krizi beslediği öne sürülüyor.
Britanya'nın da desteğini alan ABD başkanı Barack Obama'ysa, küresel ekonomik işbirliğini artırmak ve küresel ticaret dengesizliklerini gidermek için IMF ve kalıcı bir hale getirilecek G20'ye daha fazla yetki verilmesini savundu. Bu kapsamda, gelişmiş ülkelerin oluşturduğu G7'nin yerini tamamen G20'ye bırakması da kararlaştırıldı.
Türkiye'de G20 üyeleri arasında. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bugün yapılacak toplantılara katılıyor.
Almanya ve Fransa'ysa ulusal ekonomilerin bu şekilde sınırlanamayacağını öne sürüyor. Tartışma, 2008 sonunda ortaya çıkan ve süregiden küresel krize nasıl tepki verileceğini belirleyecek.
Öte yandan, zirveyi protesto eden göstericilere polis müdahale etti. Yaklaşık 450 öğrenci ve anarşistin dün gece yaptığı gösteriye polisin müdahalesinin ardından bankaların ve işyerlerinin camları kırıldı.
Polis, 19 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.(EÜ)
* Bu haberde Guardian, NY Times ve Pittsburgh Post-Gazette'den yararlandık.