Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleştirilen G20 zirvesi sdün bitti. Bu seneki zirvenin ana gündemi Avro bölgesindeki borç kriziydi.
İki gün süren zirveden bazı satır başları:
* Avrupa'daki borç krizinin çözülmesi için IMF'nin kaynaklarının arttırılması gerektiğine karar verilirken, nasıl arttırılacağı G-20 ülkelerinin mali bakanlarının Şubat ayında yapacağı toplantıya bırakıldı.
* Fransa ve Almanya liderleri mali işlem vergisinden yana oduklarını ve verginin 2012 yılında uygulanmaya konmasını umduklarını belirtti.
* IMF ve AB Komusyonu'nun İtalya'nın kamu borçlarını silmek için uygulayacağı ekonomik reformları denetleyeceği belirtildi.
* Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya liderlerinin ayrı bir toplantıda bir araya geleceği açıklandı.
Zirvede en çok tartışılan konulardan biri Yunanistan'dı. Yunanistan Başbakanı Papandreu, ekonomik yardım paketini referanduma sunma kararı aldıklarını açıkladı.
* Karar Avrupa borsa endekslerinde ani düşüşe yol açtı.
* Sarkozy ve Merkel'in Yunanistan'a kurtarma planını kabul etmeleri gerektiğini söyledi.
* Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın bu referandumla aslın avro bölgesinde kalmayı oylayacağını ve avro bölgesinin istikrarının Atina'nın üyeliğinin devamından daha önemli olduğunu söyledi.
* Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de "Avro'nun patlamasını kabul edemeyiz. Çünkü bu Avrupa'nın patlaması demektir" diye konuştu.
* Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de anlaşma halk oylamasında reddedilirse, Yunanistan'ın avro bölgesinden ayrılması gerekebileceğini söyledi.
G20 zirvesine 2012'de Meksika, 2013'de Rusya, 2014'te Avusturalya ve 2015'te Türkiye dönem başkanlığını yapacak. 2015'ten sonraysa zirvenin dönem başkanlığı sistemi değişecek.
Yeni sistemde dönem başkanını rotasyondaki bölgesel gruplar seçecek. Buna göre 2016'da Çin, Endonezya, Japonya ve Güney Kore grubundan bir ülke G-20 zirvesine başkanlık yapacak.(ÇT)
* Bu haberi BBC Türkçe'den derledik.