Türkiye’nin dönem başkanlığında gerçekleştirilecek G20 Liderler Zirvesi Antalya’da başladı.
İki gün sürecek zirvede güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Zirvenin yapılacağı alan dört kilometre uzunluğunda iki katlı bariyer ile örüldü.
Yüz tanıma sistemi
Güvenlik amacıyla kameralarla çalışan Yüz Tanıma Sistemi Türkiye’de ilk defa G20 Zirvesinde kullanılıyor.
Sistem, kameralardan alınan görüntülerdeki veya fotoğraflardaki insan yüzlerini tespit ediyor. Ardından bu yüzleri veri tabanındaki bilgilerle kıyaslayarak yüz tanıma işlemini gerçekleştiriyor. Alınan görüntülerdeki insan yüzleri, şüpheli kişilerle örtüştüğünde ise alarm vererek, operatörü bilgilendiriyor.
Protesto yasak
G20 zirvesi öncesinde Antalya Valiliği, 9-18 Kasım tarihleri arasında protesto yasaklarını açıklamıştı. Eylemlere uygulanan bu çapta güvenlik önemleri, G20 zirvesi tarihinde bir ilk.
Paris saldırıları sonrası önlemler arttı
Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleşen saldırılar sonrasında G20 Liderler Zirvesi'nin yapılacağı bölgedeki güvenlik önlemleri arttırıldı.
Zirve sırasında pazar günü ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştireceği ikili görüşmenin yapılacağı alandaki otellerin çatılarında özel harekatçıların nöbet tuttuğu gözlendi.
Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping'in de ikili görüşme yapacağı alanda havadan ve denizden güvenlik önlemleri sıklaştırıldı.
Basın mensuplarının alana varışı
9-19 Kasım tarihleri arasında bütün yönlerden Antalya'ya büyük araç girişinin Antalya Ulaştırma Koordinasyon Merkezi kararınca yasaklandı.
Anadolu Ajansı zirveyi takip edecek iki bini aşkın gazetecinin etkin çalışabilmesi için hazırlanan basın merkezinin de güvenlik önlemi için emniyet güçlerince devamlı kontrol edildiğini duyurdu.
Hürriyet’ten Hülya Güler ve Merve Erdil, zirveyi izlemek için gittikleri Antalya’da sık güvenlik kontrolleri ve yeterli olmayan yönlendirme tabelaları nedeniyle normalde 30-40 dakika süren Antalya-Belek yolculuğu 2 saate yakın bir süreyi aldığını belirtti.
Etkinlik alanı kırmızı bölge ile adlandırılıyor. Bu, liderler ve onlara eşlik edecek heyetler bölgede bulunduğu sürece Belek’in uçuşa kapatılması, sivil araç ve giriş çıkışlarının yasaklanması ve Belek’te yaşayanlar dahil kimsenin münferit hareket edemeyeceği anlamına geliyor.
Hürriyet muhabirlerinin anlatımına göre basın mensupları havaalanından kırmızı bölgeye ring otobüs seferleri ile transfer ediliyor.
Alana vardıklarında önce kimlik, sonra x-ray kontrolünden geçiyor. Hem bavullarımız, hem üstümüz, hatta laptoplarımız dahi açılıp kontrol ediliyor. Burada 50 kişi taşıma kapasiteli yaklaşık 150 otobüs hazırda bekliyor. Bu otobüslerle basın mensupları alana taşınıyor.
Obama'ya zırhlı paravan
Obama'nın basın toplantısını gerçekleştireceği salona güvenlik gerekçesiyle katılımcılarla Obama'nın arasına girecek zırhlı bir paravan kuruldu.
Obama, pazar günü yapacağı basın toplantısı için konuşma yapacağı kürsüye gelirken paravanın ardından geçecek.
ABD Başkanı Obama'nın güvenliğini sağlayacak ekipteki görevliler dün paravanın kurulduğu yerde incelemelerde bulunmuştu. (BK)
* Fotoğraflar: AA