Oldukça eğlenceli bir film.
Adından bu kadar söz ettirmesi, çok büyük bir bütçe ile büyük bir işe soyunulmuş olması kadar Cem Yılmaz'ın sevilen renkli kişiliğinden de kaynaklanıyor...
Uzan'ların Telsim reklamlarında rol alan Cem Yılmaz, bu büyük bütçeli filmi de o sermaye ile kotardı. Ancak film tamamlanırken, İmar Bankası ve Telsim ile birlikte GORA filmi de devletin malı oluverdi. Anlaşılan sonunda Avea ile bir anlaşma imzalamış. Filmin şimdiki sponsoru Avea. Yani Aria ile Aycell'in birleşmesi ile oluşan cep telefonu hattı şirketi Avea.
Söz buraya gelmişken, filmle ilgili ilk eleştirimi de getireyim.. Sponsor olan firmaların gizli reklamlarının filmin içine yerleştirilmesi artık adetten oldu. (Her ne kadar reklamcılık etiğine aykırı bulunsa da)..
Mesela Matrix filminde Nokia cep telefonlarının gizli reklamı ayan beyan olarak yapılıyordu. Avea reklamı da GORA filminin içine yerleştirilmiş ama yerleştirmekten fazlası adeta kafamıza çakılmış. Cem Yılmaz'ın kullandığı cep telefonunun ekranında Avea yazısı adeta patlıyor..
Üstelik de haksız bir reklam yapılıyor. Şöyle ki:
Ben Aria hattı açıldığından bu yana mobil telefonumda hep Aria kullandım. Bu yüzden de İstanbul'un dışına çıktıkça hep iletişim sorunları yaşadım. Afyon'da bile İstanbul'la konuşamadığım günleri anımsıyorum. Şimdi bu sıkıntılar aşıldı derseniz, iki hafta önce Assos'ta Yunanistan üzerinden Türkiye ile haberleşmek zorunda kaldığımı anımsatmak isterim.
Uzay gemisinden cep telefonu kullanıp Avea'nın uzaydan bile konuşulur bir GSM hattı olduğunu reklam ederseniz, benim gibi Avea kullanıcılarını çok güldürürsünüz. Eh ne de olsa komedi filmi, bu yüzden böyle komiklikler olması doğal diyerek bu konuyu burada keseyim.
G.O.R.A'nın uzay yolu filmlerine yaptığı göndermeler elbette bizlere eski uzay yolu filmlerini anımsattı. Uzay istasyonları, uzaylılar ve uzayda bir başka gezegene hapsedilmiş dünyalılar. Bir dönem Türkiye'de hayranlık toplayan Amerikan filmlerinin, stüdyo ve teknoloji imkanları kullanıldığında Türkiye'de de aynı başarı ile yapılabileceğini böylece anlamış olduk.
G.O.R.A'nın bildik uzaylı filmlerden farkı ise komedi olarak ele alınmasıydı. Uzaya kaçırılan dünyalılar arasında yer alan ve son zamanlarda 'yurdum insanı' olarak tanımlanan Türk tipini canlandıran Cem Yılmaz elbette başrollerde. Hem de en fırlamasından, hanutçu, turist kazıklayıcı ve dahası UFO kurgucusu rolünde bir Cem Yılmaz..
Bir anda kendini uzayda bulan bu fırlama tip neler yapıyor diye izlemek oldukça eğlenceli. Ancak Cem Yılmaz sadece bu rolle yetinmemiş, bir de uzaylı komutanı oynamaya yönelmiş ve alışıldık Cem Yılmaz davranışları uzaylı komutanda da pek bildik biçimde karşımıza çıkıyor. Cem Yılmaz bu filmde 5 ayrı karakteri canlandırıyor.
Eğlenceli ve komik sahneleri ağır basan bir film olduğunu belirttim ama bu filmde benim takıldığım iki nokta daha var.
Birincisi: Küfürler.
En yakası açılmadık küfürler, üzerine basa basa tekrarlanıyor.
'Yurdum insanı'nın böylesi bir ağız bozukluğu olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak ağırlıklı olarak çocukların ve gençlerin izlemesi için hazırlanmış bir filmde, rol modeli olarak Cem Yılmaz'ın sürekli yakası açılmadık küfürleri tekrarlarken, gençleri küfürlü konuşmaya teşvik etmede ne kadar etkileyici olacağını kestirmesi gerekmez mi? diye düşünmekten de kendimi alamıyorum. Ayrıca küfür etmenin komiklik unsuru olarak kullanılmasını da anlayamıyorum. Espri yapmak için küfür bence çok geri kalmış bir mizah öğesi olmalı..
Bir ikinci benzer eleştirim de sigara içme konusunda...
Film boyunca sigaranın biri yakılıp öbürü söndürülerek 'Yurdum insanı' tiplemesi yapılıyor. Bu tipleme üstünden sigaranın sıkça kullanılması, zaten dünyada 'Türk gibi sigara içiyor' diye kınanan Türk milletine ve gençlerine sigaranın sık sık yakılması ve hatta uzayda bile eksik edilmemesi gereken bir madde olduğu fikrini aşılamıyor mu?
Bunları gençliğin sevdiği ve özellikle gençleri sinemaya kazanmayı üstlenen bir ekibe ve onların sponsorlarına anımsatmayı sosyal bir sorumluluk olarak değerlendiriyorum. Yoksa ukalalık ve beğenmezlik etmek için yazmadım bu satırları..
Bilim kurgu ve komedi gibi sevdiğim iki türü birleştiren bir film olarak ben G.O.R.A'yı beğenerek izledim. Ancak eleştirilecek yanlarını da söylemeden geçemedim. (BB)