Washington'da yıllık olağan toplantıları için bir araya gelen G-7 grubu maliye bakanları, geçmişte yapılan hesaplamaların rezervleri olduğundan fazla göstermiş olmasından kaygılı.
Bu konu, Çin'in ilk kez davetli olarak katıldığı G-7 toplantısı gündeminde en önemli başlıklardan biri.
Son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan yükselişlere rağmen bu durumun geçici faktörlere bağlı olduğu yani Irak'taki sorun veya Nijerya ve Venezuela gibi ülkelerdeki istikrarsızlıktan kaynaklandığı düşünülüyordu.
Ancak G-7 grubundan yetkililer petrolün sanıldığından az olduğunu ve bu uzun vadeli sıkıntının fiyatları yükselttiğini düşünüyor.
Ayrıca Çin'in sergilediği hızlı büyümenin de zaten kıt olan kaynaklar üzerindeki baskıyı artırmasından çekiniyorlar.
Bu nedenle G-7 ülkeleri ve Çin'in masaya oturacağı oturumda İngiltere ve Almanya bakanları, petrol piyasalarında spekülatif hareketlerin etkisini azaltmak için çalışılmasını isteyecek.
G-7 bakanlarının son toplantısında İngiltere Maliye Bakanı Gordon Brown, fiyatları düşürmek için üreticilerden piyasa arzını artırmalarını istemişti.
Ancak bu zorlamaların etkisi çok az oldu ve fiyatları yükselişini sürdürdü.
Çin "en büyükler" ile masada
Çin'in bugünkü oturumlarda ilk kez yer alması, gelecekte G-7 ya da Rusya'nın da dahil olduğu G-8 grubuna katılması yolunda bir ilk adım olarak yorumlanıyor.
Çinli yetkililer bu çerçevede yoğun ikili temaslar da yapıyor.
Sanayileşmiş yedi ülkeyi buluşturan grup, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada'dan oluşuyor.
G-7 bakanlarının toplantısı hafta sonunda başlayacak IMF ve Dünya Bankası toplantıları öncesinde bir durum değerlendirmesi niteliğinde.
Tüm bu toplantılarda, dünyanın en yoksul ülkeleri üzerindeki borç yükünü hafifletmeye yönelik girişimler yoğun biçimde tartışılıyor olacak.
Ağustos ayında IMF ve Dünya Bankası'nın terör saldırılarının olası listesinde yer aldığını açıklanması nedeniyle toplantılar çok sıkı güvenlik önlemleri altında yapılıyor. (EÖ/BB)