Ocak başında faaliyete geçtiği ileri sürülen Malatya Kürecik'teki füze kalkanıyla ilgili İsrail ve İran basınında çıkan haberlerin ardından, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Ağbaba, Hükümet yetkililerince pek çok kez sistemden alınan bilgilerin İsrail ile paylaşılmayacağını açıklanmasına rağmen İsrail ve ABD'nin aksi yöndeki açıklamalarının ne anlama geldiğini ve kamuoyunun neden bilgilendirilmediğini sorarak, "İsrail ile Türkiye arasında nasıl bir stratejik ortaklık vardır ki çok hassas bilgiler paylaşılıyor?"dedi.
İsrail'deki Debka internet sitesinde yayınlanan ve İsrail askeri kaynakları ile Washington'a dayandırılan habere göre, 10 Şubat Cuma günü füze kalkanını denemek için bir test yapıldı. İsrail'den fırlatılan füzenin, Kürecik'teki sistem tarafından başarıyla tespit edildiği öne sürüldü.
Habere göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrailli yetkililer testin başarıyla tamamlandığını açıklarken, güvenlik gerekçesiyle başka bir detay verilmedi. Debka'da 30 Ocak'ta yayınlanan başka bir haberde de İsrail'e gelen ABD'li bir yetkilinin açıklamalarına yer verildi:
"ABD'li üst düzey bir yetkili İsrail'e gelerek, Türkiyeli yetkililerin, 'Kürecik radar sistemi Türkiye'nin kontrolündedir, İran'a karşı kurulmamıştır' yönündeki açıklamalarını yalanladı ve sistem ile elde edilen dataların ABD'li personelce yönetildiğini açıkladı."
İran haber ajansı Mehr ise "füze radar sisteminin başarıyla test edildiği" haberleri üzerine, sistemin başarısız olduğunu ileri süren başka bir haber yayınladı.
Mehr'in İranlı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Kuzey Atlantik Paktı (NATO) ve İsrail'den yapılan açıklamaların yanlış olduğunu, sistemin testlerde başarısız olduğunu ileri sürüldü.
"Nasıl bir stratejik ortaklık var?"
Ağbaba da bu haberler ile ABD'li ve İsrailli yetkililerden gelen açıklamaların ardından verdiği önergede şunları sordu:
* Füze kalkanı hangi tarihte faaliyete geçti? Sistemde kaç personel çalışıyor? Personelin asker-sivil dağılımı nedir?
* Kürecik'te görev yapan personel hangi ülkelerden geldi? ABD ve diğer ülkelerden gelen askerlerinin Malatya'da görev yapmalarının yasal dayanağı nedir? Yabancı ülke askerlerinin Türkiye'de görev yapabilmeleri amacıyla bir tezkere çıkarılması gerekiyorsa bugüne kadar neden çıkarılmadı?
* Füze kalkanının, Kürecik bölgesine kurulmasının gündeme geldiği Eylül ayından beri AKP'li yetkililer tarafından defalarca Kürecikte alınan bilgilerin İsrail ile paylaşılmayacağı belirtilmesine rağmen geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen tatbikatın bilgileri İsrail ile paylaşıldı mı? Bilgi paylaşıldı ise bunun sebebi nedir?
* İsrail ile Türkiye arasında nasıl bir stratejik ortaklık vardır ki çok hassas bilgiler paylaşılıyor? Füze kalkanından alınan bilgilerin bundan sonra da İsrail ile paylaşılması planlanıyor mu?
* Hükümet tarafından bilgi paylaşımın olmadığının belirtilmesine rağmen, hem ABD hem de İsrail yetkilileri tarafından defalarca bilgi paylaşımının yapılacağının belirtti. Buna karşın, İran ve Rus yetkililerinin art arda tehditkâr açıklamalar yapmasına rağmen bugüne kadar neden konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı?
* NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya ve İran'ın karşı çıktığı füze savunma sisteminin, Türkiye'de konuşlandırılması talebinin Ankara'dan geldiğini açıkladı. Türkiye'nin bölgede çok büyük bir risk olarak kabul edilen kalkanı istemesinin sebebi ne?
* Türkiye hangi tarihte, kim veya kimlerin imzası ile kalkanı talep etti? Tarafınıza, Füze kalkanı ile ilgili bir rapor ulaştırıldı mı? Bu rapora göre mi yoksa siyasi bir kararla mı radarın Türkiye'ye kurulmasına onay verildi?
* Füze kalkanı projesini meclis gündemine getirmeyi düşünüyor musunuz? Konuyla ilgili yaşanılan gelişmelerin ardından milletvekillerine ve kamuoyuna bilgi verilmesi düşünülüyor mu? (AS)