İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ise, milli takımlarının Türkiye'de kötü şekilde ağırlandığını belirten resmi bir mektubu Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na gönderdi.
Terim : Hakemler bize kıydı
NTV'ye konuşan Milli Takımlar Teknik Sorumlusu Fatih Terim, İsviçre ile oynanan maçların hakemlerine tepki göstererek, "İki hakem de Türkiye'ye kıymıştır, yazık etmiştir" dedi.
Terim, yaşanan olaylarla ilgili, ellerindeki tüm malzemeleri FİFA'ya göndereceklerini ancak dikkate alınacaklarından kuşkulu olduklarını ifade etti.
İngiltere'nin New Castle United Kulübünde oynayan Emre Belözoğlu, NTV'deki spor programına telefonla katılarak, "Medya ile beraber olma, birlik olma zamanı. Bir fatura aranmaması ve geleceğe bakılıp nerede hata yaptığımıza bakmamız lazım. Üzgünüz" dedi. Belözoğlu, İsviçre halkına karşı saygısızlık yapmayı düşünmediğini söyledi.
Blatter : Hakem maçı iyi idare etti
FIFA Başkanı Sepp Blatter, Türkiye-İsviçre maçında yaşanan olayların saha dışına taştığını belirterek, "Elemelerde 800 maç yaptık ama bu kadar üzücü olaylarla karşılaşmadık. Sadece üzücü olaylar meydana gelmedi ama insan hayatı da tehlikeye girdi. Yaşananlar futbol adına üzücüydü" diye konuştu. Blatter "Uluslar arasında da gerginlikler meydana geldi, sadece futbolcular arasında değil" dedi.
Bir İsviçreli olarak, maçtan galip ayrılan tarafın İsviçre olmasına sevindiğini belirten Blatter, "Sorumluluk konusunda bana soru soracaksınız; organizasyonu yürüten kurum güvenlikten sorumludur, baraj maçlarının güvenlik içinde yapılmasından sorumlu olan kurum yerel federasyonlardır. FIFA bütün baraj maçlarında güvenlik konusu için uzman görevlendirmiştir. Bu kişilerin görevleri maçın normal şartlarda yapılmasını sağlamaktır. Ancak bu kişilerin, yaşanan şiddete karşı yapabilecekleri bir şey yoktu. Sadece rapor tutabilirlerdi" diye konuştu.
Maç sonrası centilmenliğe aykırı olayların yapıldığını belirten Blatter, "Hakem maçın tansiyonunu çok iyi idare etti, maçı da iyi yönetti. Hepimiz futbol oynadık ama Dünya Kupası'na katılan takım sevinemiyorsa, o zaman burada yanlış giden bir şey var demektir. Bu yanlış olan şey araştırılıyor. Konu şu anda FIFA Disiplin Komisyonu'nda" dedi.
Yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blatter, "Kaynaklarınızdan duyduğunuz kadarıyla olayları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Şöyle söyleyeyim, çok ciddi bir olay, burada bir saygısızlık söz konusu. Bir başka ülkenin federasyonuna yönelik bir saygısızlık söz konusu. Oyundan sonra olanlar, ki bunlar hakkında tam anlamıyla ayrıntılı raporlar önümüzde yok, ancak oyunculardan duyduğumuz kadarıyla, yaşanan olayları fair-play çerçevesi içerisinde büyük eksiklik olarak değerlendiriyorum. Ama önce Disiplin Komitesi karar verecek. Sahada olanlar çok üzücü. Türk tarafının fırsatı vardı, kaybedilen maçlardan sonra iyi ev sahibi olabilirlerdi. Sonuç başka olsaydı, olaylar ne yönde gelişirdi bilemiyorum" dedi.
"Soyunma odalarında şiddetli kavga"
İsviçre'de yayımlanan "L'Express" ve "Le Temps" gazeteleri, "yenilginin ardından Türkler öfkelerini boşalttılar. Güvenlik sorumluları ile oyuncular İsviçrelilere saldırmaya tereddüt etmediler" ifadelerine yer verdiler.
İki gazete de İsviçre Milli Takım antrenörü Köbi Kuhn'un "Soyunma odalarında yaşananların tümünü görmedim ancak, soyunma odalarında polisin, saldırı görüntülerini kaydetmelerini engellemek için gazetecilere saldırmaya bir saniye bile tereddüt etmemeleri, maç sonunda neler yaşandığına dair mesajlar veriyor" sözlerine yer verdi. Kuhn, yaşananları "skandal" olarak niteledi.
Gazeteler, Fenerbahçe Rüştü Saraçoğlu Stadı'nda oynanan 2006 Dünya Elemeleri maçı sonrasına, kasığına tekme atılan futbolcu Stéphane Grichting'un hastaneye kaldırıldığını ancak hayati tehlikesi bulunmadığını yazdı.
Gazeteciler, Johann Vogel, Benjamin Huggel ve kaleci antrenörü Eric Burgener'in de saldırıya uğradığını iddia etti.
Türkiye'ye resmi şikayet gönderildi
Ayrıca, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, milli takımlarının Türkiye'de kötü şekilde ağırlandığını belirten resmi bir mektubu Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği de gazetelere konu oldu.
Mektupta, düşmanca ağırlama ve idari zorluklar (havaalanındaki memurlar), otobüs yolculuğu sırasında küfür ve yabancı cisim atılmasına "Böylesi bir tutum kabul edilemez" denilerek tepki gösterildi. (EÖ)