Haberin İngilizcesi için tıklayın
Akademisyenler, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından 1 yıl 3 aylık hapis cezası onanan barış bildirisi imzacısı Prof. Dr. Füsun Üstel için İstanbul Adliyesi önünde buluştu.
Açıklamada konuşan Üstel "Çok sayıda akademisyen sadece barış talebi üzerinden bir araya gelerek sesini duyurmak istedi. Bu ses sanırım bazı çevreler açısından çok rahatsız ediciydi. Ama şunu bilmenizi istiyorum; sözün bittiği yerde değiliz, henüz sözün başladığı yerdeyiz. Vatandaş olarak, birey olarak haklarımızı, barış içinde yaşam talebimizi yükselteceğiz" dedi.
Açıklamada Barış Akademisyenleri adına okunan ortak metinde ise "Bu ülkenin barış isteyen güzel insanlarının hapishane günleri kaybımız değil, mirasımızdır" denildi.
Üstel'in İnfaz Rejimi'ne göre hapiste kalacağı süre 11 ay. Cezasının infazı için bu hafta içerisinde hapishaneye girmesi bekleniyor.
"Füsun hocayı hapishaneye uğurluyoruz"
Bahçeşehir Üniversitesi'ndeki işinden çıkarılan Prof. Dr. Zeynep Tül Akbal’ın okuduğu ortak metinde şu ifadelere yer verildi:
"Barışı savunmanın, yaşamı savunmanın bedelini sadece hapishanedeki milletvekilleri, gazeteciler, akademisyenler, savaş bir halk sağlığı sorunudur diyen hekimler, sair düşünce suçluları ödemiyor. Bizlerin ödediği bedel çok daha büyük bir kaybın işareti ve sözcüsü.
"Bugün barış talebinin bedelini ödeyenlerle yan yana olmak, halklarına, kadına, işçiye, çocuğa, ormana, hayvana savaş açmış bu sistemin yıkımına karşı yangına bir damla da olsa su taşımaktır. Bu yangın yeri hepimizi yutmadan, yaşam için, barış için Füsun Hoca'yı hapishaneye uğurluyoruz.
"Sanık değil tanığız"
"Ertelenmemiş ceza alan diğer otuz üç meslektaşımızı düşünüyoruz. Onlar için de endişeliyiz evet, ama gerçeği dile getirmenin farkındalığıyla bir aradayız.
"Sanık değil, tanığız. Barış Sözü Suç değil, Sorumluluktur, bunu savunmaya devam ediyoruz. Her hafta burada olmaya, önümüzdeki binlerce duruşmada barışın sözünü duymaya, o sesi taşımaya devam edeceğiz."
Demirkent: Üniversite Füsun hocanın olduğu yerde
Açıklamanın ardından söz alan Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise şöyle konuştu:
“Füsun hocamız ve barış akademisyeni tüm arkadaşlarımız bu karanlığa inat insan toplum doğa yararına üniversiteleri savunanlardır. Bir utancın tarihini yazıyorlar ama bizler de mücadeleyle barışa sahip çıkmanın tarihini yazıyoruz. Makbul vatandaş olmadığımız için mahkum vatandaşlar yaratmaya çalışıyorlar. Barış akademisyenleri yalnız değildir, onların arkadaşı olmaktan onur duyuyoruz.”
Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent ise “Hocalarımızı kurum olarak üniversitenin dışına attılar ama üniversite Füsun hocanın gittiği her yerde, Çağlayan’da, bizim olduğumuz her yerde olacak” diye konuştu.
Açıklamaya katılanlar
Açıklamaya çok sayıda akademisyen, gazeteci ve avukatın yanı sıra Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Mülkiyeliler Birliği Başkanı, Dinçer Demirkent, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İstanbul Tabip Odası, ÜNİVDER, Köstebek Akademisi, HDP Milletvekili Garo Paylan ve Ali Kenanoğlu, Yurttaşlık Derneği, Britanya Alevi Federasyonu, Diren Üniversite, ÖDP, Halkevleri, Galatasaray Lisesi Ortak Akıl Platformu, TİP, KESK, ESP, Kaldıraç ve Yurttaş Girişimi katıldı.
Ne olmuştu?
"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atan akademisyenler hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.
7 Mayıs 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den buyana 191 kişi hapis cezasına mahkum oldu. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmeyen Füsun Üstel hakkındaki kararı ise 4 Nisan 2018'de 32. Ağır Ceza Mahkemesi vermişti.
İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararı 25 Şubat 2019'da onandı.
Zübeyde Füsun Üstel hakkındaGalatasaray Üniversitesi'nde akademisyen. Ortaöğrenimi Notre Dame de Sion’da, yükseköğrenimi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde (AÜSBF ) tamamladı. 1980-81’de İtalya’nın Bologna kentindeki Johns Hopkins Üniversitesi’nde yükseklisans programını izledi. 1982’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi oldu. 1987’de AÜSBF’den doktorasını aldı. 1993’te doçent oldu. 1990’da M.Ü. Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi oldu; daha sonra Galatasaray Üniversitesi'ne geçti. Türkiye ve uluslararası sosyalbilim dergilerinde Türkiye tarihi, milliyetçilik ve kimlik sorunuyla ilgili makaleleri yayınlandı. İletişim Yayınları’ndan çıkan “Türk Ocakları 1912-1931” (2004) ve "Makbul Vatandaş"ın Peşinde” (2004) adlı kitapları bulunuyor. |
(TP)