Gazeteci Füsun Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu sekiz sosyaliste tahliye kararı verildi. Tahliye kararı sekiz yıl sonra geldi.
Karar 5. Yargı Paketi ile gündeme gelen tutukluluk süresi beş yıla indirilerek Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasına ilişkin kanun çerçevesinde verildi.
Erdoğan’ın avukatı Zülfü Erdoğan’ın Gebze Cezaevi’nden aldığı bilgiye göre 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği tahliye kararı cezaevi yönetimine ulaştı.
Füsun Erdoğan’ın 13.30 sularında hapishaneden salıverilmesi bekleniyor.
Avrupalı Gazeteciler'den destek mesajı
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), bugün yaptığı açıklamayla tahliyeleri sevinçle karşıladıklarını söyledi. Tahliyeler için yürütülen kampanyayı destekleyen Hollanda Gazeteciler Sendikası (NVJ) ve Danimarkalı Gazeteciler Sendikası’na (DJ) teşekkür etti.
EFJ Başkanı Blicher Bjerregård “Füsun Erdoğan, Bayram Namaz ve Arif Çelebi’nin tahliyeleri, bize Türkiye’de gazeteciliğin suç haline getirilmesinden vazgeçilmesine yönelik kampanyamız için yeni bir umut oluşturdu. Ama Türkiye’de parmaklıklar arkasındaki diğer gazeteciler için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Ne olmuştu?
Füsun Erdoğan 8 Eylül 2006’da "Marksist Leninist Komünist Partisi (MKLP) örgütüne yönelik operasyonlarda 22 kişiyle birlikte gözaltına alınmıştı.
"Özgür Radyo" Genel Yayın Koordinatörü olan Füsun Erdoğan, dört günlük gözaltı süresinin ardından çıkarıldığı Beşiktaş Ağır Ceza Mahkemesi Hakimliği'nce 12 Eylül günü tutuklanmış ve Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'ne gönderilmişti.
Gazeteciler Füsun Erdoğan, Arif Çelebi ve Bayram Namaz ile Turaç Solak, Mehmet Ali Polat, Naci Güner, Seyfi Polat, Erkan Özdemir, 12 Eylül 2006’da tutuklandı.
Özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2013 tarihinde verdiği kararla, sosyalistler hakkında müebbet hapis cezası verdi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen MLKP davasının Yargıtay aşaması devam ederken tutukluluk süresi beş yıla indirilerek Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasına ilişkin yasa cumhurbaşkanı tarafından onaylandı.
Bu gelişme üzerine avukatları, nöbetçi mahkeme olan 4. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye talep etmiş, mahkeme talebi reddetmişti. Bir üst mahkeme olan 5. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı kararı vermişti.
ÖYM'lerin kaldırılmasının ardından MLKP dosyası İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği için avukatlar bu mahkemeye de tahliye talebinde bulunmuşlardı. Bu mahkeme de tahliye taleplerini reddetti.
Avukatlar uzun tutukluluk süresi ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu, mahkemenin kararı bekleniyordu. (HK)
* Click here to read the article in English.