Japonya'yı 11 Mart 2011'de vuran deprem ve tsunami, Fukuşima nükleer santralinde Çernobil'den sonraki en büyük küresel nükleer felakete sebep oldu.
Üç nükleer reaktörde çekirder erimesi gerçekleşti. Atmosfere ve okyanusa sızan radyoaktif maddeler ise dünyayı turlamaya devam ediyor.
Bugün Fukuşima nükleer felaketinin sekizinci yıl dönümü. Ancak raporlara göre felaket sonrası dünyaya yayılan radyasyon azalmak bir yana artmaya devam ediyor.
TIKLAYIN - Fukuşima Tanığı: Sinop ve Akkuyu Bizim Kasabamıza Benzemesin
"Japonya BM'den kasıtlı olarak veri saklıyor"
Greenpeace Japonya'nın dün yayınlanan yeni raporu bölgede radyasyon seviyesinin azalmayıp arttığını Japonya hükümetinin bu bulguları Birleşmiş Milletler'den (BM) kasıtlı olarak sakladığını söylüyor.
"Fukuşima Nükleer Kaza Cephesinde: İşçiler ve Çocuklar" başlıklı rapor, hem büyük miktarlarda arındırma çabalarından sonra bile hem de dışlama bölgelerinde ve açık alanlarda yüksek düzeyde radyasyon olduğunu ortaya koyuyor.
Greenpeace Almanya Kıdemli Nükleer Uzmanı Shaun Burnie, "Bu arındırma işlemi normal koşullarda bir nükleer bir tesis içinde olsaydı ortamdaki radyasyon seviyesi acil durum olarak kabul edilebilirdi" dedi.
Radyasyon ideal seviyenin 100 katı
Bölgedeki incelemelerinin ardından hazırlanan son raporda öne çıkan bulgular şunlar oldu:
- Tahliye emri kaldırılan Namie ve Iitate bölgelerinde radyasyon seviyesi başta çocuklar olmak üzere halk sağlığı için ciddi bir risk oluşturuyor. Bölgelerdeki radyasyon seviyesi uluslararası kuruluşlar tarafından çizilen sınırın beş ila 100 kat üzerinde ve gelecek yüzyıl da dahil etkileri on yıllar boyunca görülmeye devam edecek.
- Namie'deki Obori bölgesinde ortalama radyasyon seviyesi saatte 4.0 μSv (radyasyonun etkisini gösteren "doz eşdeğeri"). Bu seviye o kadar yüksek ki bir yıl boyunca günde sekiz saat boyunca o bölgede çalışan bir işçi, yüzün üzerinde göğüs röntgenine eş değer bir etki altında kalıyor.
- Tahliye emirlerinin kaldırıldığı Namie kasabasındaki bir anaokulu ve okulun karşısındaki bir ormanda ortalama radyasyon seviyesi saatte 1.8 μSv idi. Bu alanın yüzde 28'inde çocukların maruz kaldığı senelik radyasyon dozu, uluslararası olarak kabul edilen maksimum sınırın 10-20 katı.
- Bölgede, dezavantajlı ve evsizlerin işe alınması, radyasyondan korunma ve tahrifat konusunda etkili bir eğitim verilmemesi işçi sömürüsünü artırıyor.
TIKLAYIN - "Fukuşima'da Tehlike Bitmedi"
Fukuşima'da ne oldu?
|
(PT)