Fukuşima nükleer santralinde pazartesi gününden beri devam eden arızanın bir fareden kaynaklanabileceği belirtildi.
Japonya'da 2011'de deprem ve tsunaminin ardından sızıntı yaşanan hasarlı Fukuşima nükleer santralinde oluşan elektrik arızası nedeniyle yakıt depolama havuzu soğutulamıyordu.
Tokyo Elektrik İşletmesi Tepco, Fransız Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada (AFP), "kamuoyunu çok endişelendirdik, ama sistem onarıldı" dedi.
Şirket, güç dağıtım şebekesinin yanında yanmış bir fare cesedine rastladıklarını santral içinde fare gibi canlıların dolaşmasını engellemek için adım atmadıklarını belirtti.
Havuzlar nükleer santrallerde, büyük ısı yayan kullanılmış yakıtları depolamakta kullanılıyor. Bu havuzlarda yakıt soğutuluyor ve radyasyona karşı koruma sağlıyorlar. Kullanılmış yakıt en az bir yıl havuzlarda bekletiliyor.
Elektrik kesintisiyle birlikte soğutma sistemlerinin devre dışı kalması üzerine dördüncü havuzdaki sıcaklık 31 dereceye, ortak havuzdaki sıcaklık ise 31.8 dereceye çıkmıştı. TEPCO sıcaklığın normal seviyeye inmesinin günler alabileceğini söyledi.
Fukuşima'da ne olmuştu?
Japonya'yı 11 Mart 2011'de vuran deprem ve tsunami, Fukuşima nükleer santralinde Çernobil'den sonraki en büyük küresel nükleer felakete yol açmıştı.
Kazadan sorna 160 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kazanın maliyetinin ilk 10 yıl için 250 milyar doları bulması bekleniyor.
Japonya’da bugün bile toprakta ve suda yüksek seviyede radyasyona rastlanıyor. Santralde çalışan 300’den fazla işçi yüksek dozda radyasyona maruz kaldı.
Bölgedeki kelebeklerde görülen mutasyon ileriki yıllarda yaşanacak sağlık sorunlarının habercisi. Fukuşima eyaletinde 21 Ocak 2013’de açıklanan sağlık taraması sonuçlarına göre 95 bin çocuğun yüzde 44’ünde tiroid anormallikler olduğu görüldü. (NV)