Seks işçilerine AB modelli bir eğitim verilmesi için başlatılan projeyle ilgili bianet'in sorularını yanıtlayan Muhtar Çokar,"Seks işçilerine uygulanan ayrımcılık ve dışlama cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) yakalanmayı kolaylaştırıyor" dedi.
Bu projeye neden gereksinim doğdu?
Bir kere son yıllarda HIV/AIDS'in hızlı arttığı görüldü. Ve seks işçileri de bunun tek suçlusu olarak gösterildi. Seks işçileri ayrımcılık ve dışlanmaya maruz kaldılar. Onun için onların güvenlik koşullarını iyileştirmek gerekiyordu.
Toplum güvenliği ve kendi güvenliğimiz için mi?
Seks işçileri içinde. Onların temel insan hakları, çalışma hakları ve sağlık hakları ihlal ediliyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların sorumlusu onlar görülüyor. Seks işçileri güvenli cinsel ilişki konusunda kendilerini ve müşterilerini koruyamıyor.
Kondom kullanmayı Türk erkekleri sevmediğinden mi?
Bu bir neden. İkinci bir neden de kondom teklif eden seks işçisi kendini koruyabilecek güçte değil. Onlar ne kadar güçlü olurlarsa, müşterilerine o kadar kolay kondom teklifini yapabilirler. Seks işçilerini ayrımcılığa, dışlanmaya maruz bırakacağımıza güvenli seks koşullarını iyileştirmek daha doğrudur.
Türkiye'deki HIV/AIDS'le ilgili bir rakam var mı?
Resmi olarak bilinen 200 kadar HIV/AIDS'li hasta var. Bu sayının 20 bin kadar olduğu düşünüyoruz. Ama daha yüksek olduğu kanısı yaygın. Bir de şöyle düşünün. Çok yavaş ilerliyor hastalık. Bu yaygınlaşmayacak anlamına gelmez ki.
25 seks işçisinin eğitimi yeterli mi? Kimler katılacak belli mi?
Biz 25 kadar seks işçisini eğiteceğiz, onlar da gidip arkadaşlarını eğitecekler. Böylece eğitimdeki bilgilerini aktaracaklar.'Meslektaş Eğitimi' yapacağız.
Muhtar bey, seks işçilerini eğitiyorsunuz, tamam da, peki onlara başka bir meslek kazandırmayı, seks işçiliğinden, fuhuştan kurtarmayı düşünmüyor musunuz? Bunun içinde bir fon yaratılamaz mı?
Fon yaratmak çok zor. Ayrıca fuhuş bir cinsel şiddet biçimidir. Ve iki türlü yapılmaktadır. Bunlardan biri,kendi isteğiyle çalışan ve çalışması karşılığında sömürülmeyenler.
İkincisiyse zorla alıkoyulan, cinsel şiddete uğrayan, saf cinsel şiddet mağdurları.İkinci kategoriye girenleri kurtarmaya yönelik çalışmayı sürdürüyoruz. Seks işçiliği toplumsal cinsiyet sorunudur. Erkeklerin seks işçisi olmaları çok zor.
BM Nüfus Fonu'nun yürüttüğü kampanyaya destek mi?
Birlikte çalışıyoruz. Ortaklaşa. İstanbul ayağını biz yürütüyoruz. Seks işçilerine yönelik olarak , zorla alıkonulan kadınlar için İstanbul'da bir sığınma evimiz var.Şu anda 90 seks işçisini koruma altına almış bulunuyoruz. Ama seks işçiliğinden kurtuluş, biraz da yasa sorunu. Yıllardır "Fuhuşla Mücadele Tüzüğü" ufak tefek değişikliklerle yürürlülükte tutuluyor.
Yasal durum net değil yani?
En son 1980'lerde yasada revizyona gidildi. Beş altı revize edilmesine karşın yeterli değil. En son yapılan değişiklik 'fuhuş' ve 'zührevi' hastalıklarla mücadele yerine, 'fahişelerle' mücadele tüzüğü haline gelmiştir. Ve genelev
patronları yüksekokullu olsun mu tartışmasıyla konu gündemden düşmüştür.
Diğer ülkelerde durum nasıl?
Seks işçiliği konusunda iki söylem var. Bir kısmı kalkmasını isterken, bir kısmı da önlem alınmasından yana. Örneğin Hollanda'da yabancı seks işçiliği yasaklandı. O zamanda yabancı kadınlar yeraltına inerek, gizli çalışmaya başladı. Bu konuda Avrupa'da ya da dünyada net bir görüş yoktur. Her ülke kendine göre yeni uygulamalarda bulunmakta. Olumlu sonuç alamazsa değiştirip, başkasını denemektedir.(AD)