Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Beyrut Limanı'nda patlamanın yaşandığı alanda incelemelerde bulundu.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre; Fuat Oktay, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, geçmiş olsun dileklerini iletmek, Türkiye'nin her türlü imkanla Lübnan devleti ve halkının yanında olduğunu ifade etmek üzere bölgede bulunduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun'u arayarak başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ve türlü desteğe hazır olunduğunu ifade ettiğini anımsatan Oktay, kendilerine de hemen harekete geçilmesi konusunda talimat verdiğini aktardı.
Oktay, Lübnan Cumhurbaşkanı Aoun'u ziyaretlerinde Türkiye'nin yaptıklarını, bundan sonra da yapabileceklerini anlattıklarını, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve heyetleriyle de son derece verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti. Oktay, "Biz burada gördük ki Lübnan'da Türkiye'nin apayrı bir yeri var. Türk milletinin, halkının apayrı bir yeri var. Gönülden gönüle bir ilişki, dostluğun olduğunu gördük” dedi.
"Yardıma açık olduğumuzu ifade ettik"
Oktay, şöyle devam etti: "Birlikte hüzünlendik, birlikte sorunların üzerinde konuştuk ve birlikte çözüm önerilerimizi değerlendirdik. Bundan sonra Türkiye'nin neler yapabileceğini, desteklerimizin neler olacağını ifade ettik ve daha ötesine dönük yapısal faliyetler de dahil her türlü yardıma açık olduğumuzu ifade ettik. Cumhurbaşkanımızın adına ve onun ifadesiyle aslında Türkiye, Türk milleti, devleti hükümeti olarak her şeyimizle burada olduğumuza dair bir açık çek vermiş olduk Lübnanlı kardeşlerimize."
"Yaralı sayısı 7 bine yakın"
Patlamada amonyum nitrat bulunan deponun yok olduğuna dikkati çeken Oktay, Lübnan Meclis Başkanı Berri'nin durumu, "Küçük bir Hiroşima yaşadık." sözleriyle ifade ettiğini, Lübnan Başbakanı Hasan Diyab'ın da yaralı sayısının 7 bin civarında olduğunu söylediğini aktardı.
Binalarda oluşan hasarlara dikkati çeken Oktay, bölgeye yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunan Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğinin camlarının da zarar gördüğünü söyledi. Oktay, ülkede çok ciddi cam ve inşaat malzemesi ihtiyacı bulunduğunun ifade edildiğini, görüşmelerde bununla ilgili her türlü yardıma hazır olunduğunun ve gerekli desteğin verileceğinin dile getirildiğini belirtti.
"Binaların yeniden inşası önem arz ediyor"
Beyrut Limanı'nın Lübnan ticareti ve ekonomisinin belkemiği olduğuna işaret eden Oktay, şöyle dedi: "Dolayısıyla Lübnan ekonomisinin buradan çok fazla etkilenmemesi için de bir an önce buradaki limanın ayağa kaldırılması ama aynı zamanda binalardaki hasarlar da dahil yeniden inşası önem arz ediyor. Bununla ilgili bizim Türkiye olarak çok ciddi tecrübemiz var. Dünyada en iyiler arasındayız. Bunu biliyorsunuz. Bu tecrübemizi, birikimimizi paylaştık. Sonuna kadar da bu tecrübeyi buraya aktarmaya hazır olduğumuzu ifade ettik."
"Lübnan'ın dostu, komşusu olarak buradayız"
Görüşmelerin devam edeceğini belirten Oktay, şunları söyledi: "Lübnan'ın bizim için sadece bir patlamanın olduğu ve o patlamadan dolayı da burada olduğumuz bir ülke olmadığını gördük. Patlama anında Türkiye'de herhangi bir şey olduğunda ne hissediyorsak aynı acıyı hissettik. Cumhurbaşkanımız Türkiye'de herhangi bir yerde herhangi bir sıkıntı olduğunda bize talimatları neyse, aynı talimatları vermiştir.
İki dost, iki arkadaş, iki kardeş heyetin birbiriyle gönül gönüle muhabbetini ve dertleşmesini ve dertlere birlikte nasıl çözüm bulacağını konuştuk, gördük. Lübnan'ın kardeşi, dostu, komşusu olarak buradayız. Buradan da aynı yaklaşımı gördük, hissettik. Birileri başka yerlerde ne söylerse söylesin, ne konuşursa konuşsun Türkiye ve Lübnan'ın kardeşliği daimdir ve ebedidir, ebedi kalacaktır. Türkiye sonuna kadar burada olacaktır." (RT)