Burhan Kum'un resimleri daha önce İstanbul'da 26 Ekim - 3 Kasım 2002 tarihinde açılan "Artist 2002 - İstanbul Sanat Fuarı 2002"de sergilenmişti.
Kaymakam Mehmet Çapraz, " resim kartpostalların Manavgat'ın imajı ve tanıtımını olumsuz etkilemek amacı ile halkın ar ve haya duygularını inciten sapık cinsi duyguları tahrik ve istismar eder nitelikte olduğunu " iddia etti.
İkinci resim çarpık ilişkiyi yansıtıyor
Çapraz, savcılığa verdiği dilekçede bu kartpostallarla ilgili olarak şu iddiaları öne sürdü.
1. Resim: (jpg)Türk Irmağında karşılaşalım (Greetings from Turkish Riviera) derken Türk kadınını küçük düşürmeyi amaçladığı, onun örf ve adeti ile oynadığı,
2. Resim: (jpg) Manavgat'ta birlikte yaşam (from Manavgat with love) adlı kartpostalda Türk Bayrağı ve Manavgat'ı ters bastığı, yarı çıplak erkek posterleri ile de sapık cinsel ilişki çağrışımında bulunduğu, (Diğer tüm resimlerime dikkat edilirse hepsinde Türk Bayrağı düz basılmıştır.)
3. Resim: Bu kartpostalda Hitler Selamı ile ırkçılığı çağrıştırdığı,
4. Resim: Manavgat'ta tekrar görüşürüz (Grüsse aus) kartpostalı ile de 'Manavgat'ta her an hayati tehlike altındasın' diyerek ülke ekonomisinin can damarı olan turizmi yanlış anlatmaya, 'her an doğal afete karşı kalacaksın' imajı yaratılmak istendiği,kanısı kamuoyunu rahatsız etmiştir.
" Manavgat'ın tanıtımının bu şekilde yapılmak istenmesi toplumun ar ve haya duygularını incittiği, sapık, cinsi duyguları tahrik eder nitelikte görüldüğü için genel ahlaka aykırı olduğu kanısına varılan kartpostalları basan ve dağıtan Burhan Kum hakkında T.C. Kanununun 426. Ve ilgili maddeleri uyarınca kamu davası açılması ve toplama kararı aldırılmasını emirlerinize arz ederim."
" Sanata çelme atılıyor "
" Sanata ve sanatçıya çelme atıldığını ve sanattan anlamayanların sanatı eleştirmesinin haklılığı olmadığına " değinen Ressam Burhan Kum ise; Kaymakam'ın Cumhuriyet Savcılığına gönderdiği yazı ve ortaya atılan mesnetsiz iddiaların yanlış tercümeye dayanmakta olduğunu dile getirdi.
Resimlerin orijinal boyutlarının 55x80cm. ve 61x88cm. olduğunu ve sadece sergi için kartpostal ebadında basıldığını, üstelik bu kartpostalların satışa dahi çıkarılmadığını dile getiren Kum; resimlere şu şekilde açıklık getirdi:
" Çeviri doğru yapılmamış "
1. Resim: Greetings from Turkish Riviera," Türk Irmağında karşılaşalım" demek değildir. Türk Riviera'sından (İtalya'daki uzun kumsalın adından dilimize geçmiş bir sözcük) Selamlar demektir. Irmak= River. Ancak burada River sözcüğü kullanılmamaktadır. Ayrıca bu görüntü bölgede yaşanan bir gerçektir ve Türkiye sahillerini üstsüz denize giren mankenler kadar iyi anlatır. Zaten resimlerde Türkiye'nin görünmeyen gerçekleri ele alınmaktadır.
2. Resim: From Manavgat With Love Manavgat'ta birlikte yaşam demek değildir. Manavgat'tan Sevgilerle anlamına gelir. Görüntüdeki iki erkek eşcinsel olsalar dahi hiçbir sapık(!) ya da müstehcen ilişki ima edilmemektedir. Bana göre eşcinsellik sapıklık değildir. Bayrak ve Manavgat ibaresinin ters resmedilmesindeki amaç resme bakan kişileri, olaya bakış yönlerini sorgulamaya davet etmektir, hakaret söz konusu değildir. Kaldı ki Manavgat Şelalesi dahi ters resmedilmiştir.
3. Resim: Hitler selamı olan resim insanları yayılan ırkçılığa karşı uyarmak amaçlıdır.
4. Resim: Sular altında Manavgat görüntüsü bölgede neredeyse her yıl değişik boyutlarda yaşanan bir gerçektir. Bu olay günümüze dek binlerce fotoğrafla yerel ve ulusal medyada sık sık yer almıştır. Benim yaptığım bir resimdir ve turistlerin (satışa bile sunulmayan) bu kartpostala bakarak Manavgat'ta kendilerini her an tehlikede olduklarını düşüneceklerini iddia etmek abartı boyutlarını bile aşmaktadır."
Avukatıyla birlikte Manavgat Cumhuriyet Savcılığına giden Burhan Kum'a 10 gün içerisinde 2 milyar 850 milyon TL. ödediği takdirde herhangi bir işlem yapılmayacağı aksi takdirde hakkında dava açılacağı bildirildi. Ressam Kum, bu parayı ödemeyeceğini, kendisinin gerekirse mahkemeye çıkacağını ve sanatını savunabilecek durumda olduğunu ifade ederek, sanata ve sanatçıya her devirde saygısızlık edenlerin olduğunu vurguladı.
Burhan Kum
1962 yılında İstanbul'da doğdu. Darüşşafaka Lisesi'nde okuduğu yıllarda karikatüre başladı. Mikrop, Çivi, Çarşaf gibi dergilerde karikatürleri yayınladıktan sonra Cumhuriyet gazetesine girdi. Liseyi bitirdikten sonra 1981 yılında İTÜ Elektronik bölümünü kazandı ancak zamanının çoğunu Fındıklı'daki Akademide geçirdiğini fark edince İTÜ'yü bıraktı ve 1983 yılında Hollanda'ya gitti. 1984 yılında Den Bosch Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünü kazanan Kum, 1989 yılında da mezun oldu. Amsterdam'da karma sergilerle başlayan resim yaşantısını Akdeniz ışığının özlemiyle 1995'te taşındığı Antalya'nın Manavgat ilçesi Evrenseki beldesine bağlı Seki köyünde sürdürmekte. Kartpostallardan oluşan sergisi Türkiye'deki beşinci kişisel sergisidir.(NK)