Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli hak örgütü Freedom House "Türkiye'deki Gazeteci Tutuklamaları, Basın Özgürlüğünde Geriye Dönüş Sinyali Veriyor" başlıklı bir açıklama yayınlayarak, gazetecilere yönelik baskıların ülkedeki basın özgürlüğü konusunda "alarm verici" bir tehdit olduğuna dikkat çekti.
Kuruluş, önceki gün (14 Mart) yaptığı açıklamada Türkiyeli liderlere medyanın bağımsızlığını garanti altına alan düzenlemelerin yapılması ve haklarında herhangi bir hüküm veya ciddi kanıtlar bulunmayan tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Örgüt adına açıklamada bulunan Karin Deutsch Karlekar, halen cezaevlerinde tutulan 50 gazeteci ile Türkiye'nin dünyada tutuklu gazeteci sayısı en yüksek ülkelerinden birisi olduğuna dikkat çekti; gazeteciler hakkında süregiden 4 binden fazla soruşturma olduğuna da değindi.
Oda TV aramaları sonrası bulunduğu söylenen belgelerle gözaltına alınan gazetecilerin, hükümette olan Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) muhalif olduğunu söyleyen Karlekar, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de sivil özgürlüklerin tehlike altında olmasından endişe duyduğunu açıklamasını hatırlattı.
Karlekar, ülkenin önde gelen iki araştırmacı gazetecisi Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın durumuna özel olarak dikkat çekerken, Mustafa Balbay örneğinde olduğu gibi, iki yıldan uzun süredir tutuklu bulunan gazeteciler olmasını eleştirdi.
Karlekar, "Türkiye'nin "Müslüman demokrasi modeli" olma iddiasına dair" var olduğunu söylediği imajının, basının bağımsızlığına yönelik bu artan savaş ile zedelendiğini de söyledi.
Türkiye raporlarda "kısmen özgür"
Freedom House örgütünün "Basının Özgürlüğü 2010" raporuna göre Türkiye "kısmen özgür" sayılan ülkeler arasında bulunuyor; "basın, yasal çevre ve kanunlarla kısıtlanıyor, gazeteciler tutuklanıyor ve cezalandırılıyor, hükümete muhalif basın kuruluşlarına saldırgan tavırlar sergileniyor".
Türkiye aynı zamanda sivil ve siyasi hak ve özgürlükleri değerlendiren "Dünyada Özgürlük 2011" ve "İnternette Özgürlük" raporlarına göre "Kısmen Özgür" olarak tanımlanıyor. (EÇ/EÖ)
* Freedom House raporlarına, örgütün internet sitesinden ulaşılabiliyor.