Bianet'e konuşan Dedeoğlu, "Referandum sonuçlarına göre Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın siyasi hayatı biteceği için esas gösterge 2007'ye kadar iktidardaki Nicholas Sarkozy'nin yapacakları olacaktır. Bu da Türkiye'yi tam üye yapmak yerine bir özel ortaklık teklifi olabilir" dedi.
Chirac zor durumda
Dün yapılan ve katılımın yüzde 70'in üzerinde olduğu AB Anayasası referandumunda Fransızların yüzde 54.87'si "hayır" derken, "evet" diyenlerin oranı yüzde 45.13 oldu.
Fransa'daki referandumda AB Anayasası'nın reddedilmesi siyasi dengeleri de değiştirdi.
Radikal'in uluslararası haber ajanslarından derlediği habere göre, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, "hayır" çıkması durumunda istifa etmeyeceği daha önce açıklamasına karşın bu sonuçla üçüncü adaylık şansını büyük ölçüde kaybetti. Aşırı sağcı lider Jean-Marie Le Pen, Chirac'ı istifaya çağırdı.
İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) lideri Nicholas Sarkozy bu sonuçtan karlı çıkarak 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için en güçlü aday konumuna geldi.
"Fransa'nın AB genişleme süreci üzerinde etkisi zayıflayacak"
Fransa'nın AB Anayasası'nın reddetmesi nedeniyle Türkiye'nin müzakereler başladığında siyasi sorunlarla karşılaşmasının mümkün olduğunu söyleyen Dedeoğlu, "Orta vadede Fransa sadece Türkiye'ye bakarak davranmayacaktır. Fransa hem diğer ortaklarına bakacaktır, hem de sosyalist partinin güçlenmesini göz önünde tutmak gerekiyor" dedi.
Dedeoğlu, sonucun "Fransa açısından genişleme üzerinde kredi kaybettirici sonuçları beraberinde getirdiğine" dikkat çekerek, bu durumun belki de Türkiye'nin AB üyeliğini şiddetle savunanların ortaya çıkmasını sağlayabileceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül 'ün, "referandumun neticesinin Türkiye'yi hiç etkilemeyeceği" sözlerini; "Gül bunu, müzakerenin teknik boyutunu ilgilendirmez anlamda söylemiştir" şeklinde değerlendiren Dedeoğlu, "Mevzuat iktidarlara göre düzenlenmez" dedi.
ABD'nin AB karşısında eli güçlendi
Referandum sonucunun AB-ABD ilişkilerinde ABD'nin güçlenmesine yol açacak bir etkisinin de olabileceğini söyleyen Dedeoğlu, "hayır" diyenlerin bir kısmının da ABD yüzünden "hayır" dediğinin unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Dedeoğlu, ayrıcalıklı ortaklık teklif edilmesi durumunda, Türkiye içerisinde bunu "yükümlülüklerin ertelenmesi" olarak düşünenlerin olabileceğini belirterek, "Bu yükümlülüklerden ve bazı ev ödevlerinden kaçmak AB ile kalıcı bağı imkansız hale getirir" dedi.
Dedeoğlu, Fransa'da ortaya çıkan sonuca 25 üyesi olan Avrupa Birliği entegrasyonun bütünleşme sancısı olarak bakmak gerektiğini belirterek, "hayır" çıkacağının bilinmesi nedeniyle Türkiye'de "şok etkisi yaratmamasını" da iyi bir durum olarak değerlendirdi.(KÖ/EÜ)