Haberin İngilizcesi için tıklayın
“1. sınıf bir matematikçi. Matematiksel mantık ve soyut cebir alanlarında uluslararası düzeyde tanınan, ender rastlanan nitelikleri olan bir araştırmacı, aynı zamanda öğretimin her düzeyinde olağanüstü adanmış bir öğretmen, eğitimci...”
Rutgers Üniversitesi’nden Ordinaryüs Profesör Gregory Cherlin, doktora hocası olduğu Doç. Dr. Tuna Altınel’i böyle anlatıyor.
Lyon 1 Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tuna Altınel, bir barış akademisyeni. Altınel, Şubat 2019’da Fransa’da “Cizre bodrumlarına ilişkin” düzenlenen bir konferansta simültane yaptığı çeviriden ötürü Balıkesir Kepsut L Tipi Cezaevi’nde 75 gündür tutuklu.
Doç. Dr. Altınel, tutukluluğunun 81. gününde, 30 Temmuz’da Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.
TIKLAYIN - Tutuklu Akademisyen Tuna Altınel'in İlk Duruşması 30 Temmuz'da
1996'dan beri Lyon'da
Türkiye'de tutuklanıp, cezaevine konulan Doç. Dr. Altınel, 1996'dan beri Fransa başta olmak üzere yurtdışındaki üniversitelerde birçok başarıya imza atmış bir akademisyen.
İstanbul Boğaziçi Üniversitesi'nde matematik ve bilgisayar bilimlerinden mezun olduktan sonra, doktora derecesini Rutgers Üniversitesi'nden ( New Jersey, ABD ) Gregory Cherlin başkanlığında aldı.
Alexandre Borovik ve Gregory Cherlin ile birlikte, Cherlin-Zilber düşüncesinin önemli bir örneğini kanıtladı.
Alanında yayınlanmış 26 makalesi olan Altınel, Grup teorisi ve matematiksel mantık konusunda uzman.
Ord. Prof. Cherlin'in mektubuOrd. Prof. Gregory Cherlin’in Altınel’i anlattığı mektubunun tam metni şöyle: “1. Sınıf bir matematikçi. Matematiksel mantık ve soyut cebir alanlarında uluslararası düzeyde tanınan, ender rastlanan nitelikleri olan bir araştırmacı, aynı zamanda öğretimin her düzeyinde olağanüstü adanmış bir öğretmen, eğitimci. “1994’te Rutgers Üniversitesi’nde benim danışmanlığımda yaptığı olağanüstü doktora tezini savundu ve o tarihten bu yana da Lyon 1 Üniversitesi’nde çalışıyor. Aynı üniversitede 2001’de doktora tezi yönetme ve profesörlük kadrosuna başvurma yeterliliğini elde etti. Çok başarılı doktora tezleri yönetti. “Öğrencilerinden Jaligot, 2000’de Uluslararası Sacks Matematiksel Mantık En İyi Doktora Tezi ödülünü aldı. Devamında ise Jaligot’un bir öğrencisi aynı ödüle layık görüldü. Yani uluslararası düzeyde tanınırlığı olan çok sayıda araştırmacı Altınel’in doğrudan ya da dolaylı etkisi altında yetişti. |
Dava süreci
Doç. Dr. Altınel’in Türkiye’de tutuklanmasına giden süreç, Şubat 2019’da Fransa’nın Villeurbanne kentinde “Cizre bodrumlarına ilişkin” katıldığı bir konferansla başladı.
Doç. Dr. Altınel, konferansta eski HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’a simültane çevirmenlik yapıyordu.
Konferansın ardından Lyon Başkonsolosluğu Altınel hakkında hakkında bir tutanak tuttu.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen tutanakta Altınel hakkında “gerekli işlemlerin yapılması ve pasaportuna tahdit konulması” talep edildi.
Pasaporta tahdit
Aynı zamanda barış bildirisi imzacısı olan Doç. Dr. Altınel, yargılandığı davanın duruşması için Nisan 2019’da Türkiye’ye döndü. Havalimanında pasaportuna tahdit konulduğunu öğrendi.
Karara karşı İstanbul’da çeşitli girişimlerde bulunsa da bir yanıt alamayınca 10 Mayıs’ta, nüfusa kayıtlı olduğu yer olan Balıkesir’e gitti.
Durumu anlamak için Nüfus Müdürlüğü’ne giden Altınel, müdürlükten çıktıktan sonra gelen bir telefonla geri döndü ve gözaltına alındı.
Suçlama değişti
Altınel savcılıktaki ifadesinden sonra “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.
Nöbetçi hakimliğin kararıyla 11 Mayıs günü tutuklanarak Kepsut L Tipi Cezaevi'ne gönderildi.
Altınel hakkındaki suçlama tutukluluk sürecinde “örgüt propagandası”ndan “örgüt üyeliği”ne döndü.
Altınel’in serbest bırakılması için çağrılar
Altınel’in serbest bırakılması için bugüne kadar gerek Fransa hükümeti gerek görev yaptığı üniversiteden dostları çok sayıda girişimde bulundu.
* Lyon 1 Üniversitesi’nden akademisyenler Tuna Altınel Destek Komitesi’ni oluşturarak Fransa’da eylemler düzenledi. Komite Altınel’in serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı.
* Fransa Ulusal Yüksek Eğitim ve Araştırma Konseyi (CNESER) Fransa’nın Avrupa Birliği, Yükseköğretim ve Dışişleri bakanlarından Türkiye’de akademisyenlerin ifade özgürlüğüne saygı duyulması için yapılması gereken ne varsa yapılmasını talep etti.
* Fransa Yükseköğretim Bakanı Frédérique Vidal ise konuya ilişkin 16 Mayıs’ta yaptığı konuşmada Türkiyeli meslektaşı için derin endişe duyduğunu belirterek Altınel’in bir an önce Fransa’ya dönüp görevinin başına geçmesi gerektiğini söyledi.
* Avrupa Matematik Derneği’nden 14 Mayıs günü açıklama yapılarak insan haklarına yönelik bir ihlal olduğunu söyledi. Altınel’in derhal serbest bırakılmasını ve öğretime ve araştırmaya devam etmek için Fransa'ya dönmesine izin verilmesini talep etti.
* Fransa Dışişleri Bakanlığı da, yazılı bir açıklama yaparak, Altınel'in Türkiye'de tutuklanmasından “kaygı duyduklarını” belirtti.
* Fransa Üniversite Rektörler Birliği (CPU) , Fransa'daki Türkiye Büyükelçiliği ile görüşerek Altınel’in serbest bırakılmasını istedi.
* Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesi Altınel’in durumundan “büyük endişe duyduklarını” ve görüşmelerde bunu gündeme getireceğini söyledi.
Türkiye'den çağrılar ise şöyle:
* Galatasaray Liseliler Altınel'in düşüncelerini özgürce ifade etme hakkını savunmak için imza kampanyası başlattı.
* BirAraDa Derneği ve Barış İçin Akdemisyenler Altınel’e kartpostal yolladı.
* Barış İçin Akademisyenler Altınel'in serbest bırakılması için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde birçok kez eylem düzenledi.
* Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, yayımladıkları yazılı açıklamayla Altınel'in serbest bırakılmasını istedi.
Barış akademisyeni olarak da yargılanıyorKürt illerindeki sokağa çıkma yasakları sırasında "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atan akademisyenler hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. Dava açılan akademisyenlerden biri olan Altınel, 16 Temmuz'da, 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmasına tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlandı. TIKLAYIN - Tuna Altınel'in Beyanı Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin barış için akademisyenler dosyasıyla ilgili vereceği kararın beklenmesine hükmederek duruşmayı erteledi. |
(TP)