Paris 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 14 Eylül'de devam eden "telekulak" davasına, 9 Kasım'da devam edilecek.
"Dinleme belgeleri Başbakanlığı aştı"
Mahkeme, Başbakanlığın 17 Mart'ta sır olmaktan çıkardığı belgeleri ve Le Monde gazetesinden Edwy Plenel'in dinlendiğinin Libération gazetesinden öğrenilmesinden sonra uzman Paul Bouchet'e 1993'te yazdırılan raporun iki bölümünü incelemeye aldı.
Dört nokta aydınlatılmaya çalışıyor: 1984-1986 döneminde Başbakan Laurent Fabius ve onun kabine başkanı Louis Schweitzer'in sorumluluklarının saptanması; dinlemeyi gerçekleştiren Bakanlıklar arası denetim (GİC) komutanı General Pierre Charroy'in ve dinleme çözümlerini basına dağıtmakla suçlanan Paul Barril'in ve prosedür olarak Le Monde gazetesinin sorumluluklarının saptanması.
Savcı François Cordier'ya göre, 3 Aralık 1985 ile 26 Şubat 1986 dönemi gibi kısa bir süreyi kapsayan Bouchet Raporu, 1982 yılında başlayan telefon dinlemenin nasıl gerçekleştiğini, özellikle dinleme biriminin toplanan bilgileri işleme biçimi ile ilgili, "sadece teyit" ediyor.
Le Monde gazetesi avukatlarından Jean-Pierre Mignard ise, GİC'e ait "çok sayıda" belgenin Başbakanlığın denetimi dışında dışarı sızdırıldığını iddia etti.
Savcı Louis Schweitzer için 6 ay hapis istedi
Gazeteci Plenel'in avukatı "Schweitzer'in Plenel'in telefonların dinlenmesi kararında etkisi olmadığına kani olduk" diyerek Louis Schweitzer hakkındaki suçlamaları geri aldıklarını söyledi.
Bunun pek de bir şey değiştirmediği görüşünde olan Savcı Cordier, sorumluluğu bulunduğu iddiasıyla Renault Şirketi'nin eski başkanı Louis Schweitzer için ertelemeli altı ay hapis cezası istedi.
Elysée Telekulak davasında mahkeme, 1982 yılında Cumhurbaşkanlık Sarayı'nın bir birimine yerleştirilen dinleme cihazlarıyla çok sayıda tanınmış kişinin telefonlarının dinlenmesi olayı aydınlatılmaya çalışılıyor. Ancak olayların eski zamana dayanması, yargılama ile ilgili beklentileri düşürüyor. (EÖ)
(*) Lemonde.fr sitesinde yayımlanan Franck Johannès'in haberini Erol Önderoğlu kısaltarak Türkçeleştirdi.