Hükümet, dağınık ailelerin Fransa'da birleşmesini zorlaştırmayı, evlilikleri denetime açmayı, Fransa'da eğitim görmek isteyen yabancı öğrencilerin seçime tabi tutmayı görüşüyor.
Başbakan Dominique de Villepin, Fransız ile evli bir kişiye, Fransız vatandaşlığına geçmek için, eskiden iki yıl olan bir arada yaşama şartının dört yıla, çiftlerden biri Fransa dışında yaşıyorsa, bu sürenin beş yıla çıkarılmasını öneriyor.
"Aile birleşmeleri göçmen artışının ikinci faktörü"
Başbakan, göçmen ailelerin Fransa'da bütünleştirilmesiyle ilgili bir yıllık ikamet şartını ise iki yıla çıkarılmasını öneriyor. Başbakan De Villepin, göçmen aile üyelerinin bir araya gelmesinin 2004'te 25 bin kişiyi kapsadığını belirterek, bunun göçmen artışına yol açan ikinci faktör olduğuna işaret ediyor.
Bunun bir Anayasa ve uluslararası Sözleşmelerle güvence altına alınmış olan bir hak olduğunu kabul eden Fransa Başbakanı, "Bu tartışma konusu etmiyoruz. Ancak, ilgili kişilerin entegrasyonunu kolaylaştırmak için düzenleme yapılmalı. Çünkü aile birleşmeleri, genelde Fransa'da kalıcı yerleşmelerin bir hareket noktası oluyor" diye konuştu.
Başbakan, Fransa'da çok eşliliği yasaklayan yasalara saygının tesisi için denetimlere olanak sağlanmasını açıkladı.
Yabancı öğrencilerin seçimi
Fransa'da öğrenim görmek isteyen yabancı öğrencilerin seçiminde, Anglosakson ülkeler gibi "yüksek potansiyelli" öğrencilere öncelik verilmesini isteyen Fransa hükümeti, amacın yabancıya öğrencilerin belirli kontenjanlara tabi tutmak olmadığını, ülkeye gelmeden önce seçimlerini çoğaltmak olduğunu bildiriyor.
Fransa yılda 50 bin ile, ABD ve İngiltere'nin ardından, yabancı öğrencilerin en çok rağbet ettiği üçüncü ülke. Başbakanlık çevreleri, "En iyileri, başka yerlere değil bize gelsinler" diyor.
Le Monde: Büyükelçiliklere genelge gidecek
Konuyla ilgili haberinde Le Monde gazetesi, Fransa'nın büyükelçiliklere öğrenci vizesi için başvuranlara dört ek kriter getiren bir genelgenin gönderileceğini yazdı.
Buna göre öğrenci, öğrenim hedeflerini belirleyecek, akademik ve şahsi parkuru hakkında bilgi verecek, dilsel yeterliliği olacak ve geldiği ülke ile bilecek; öğrencinin geldiği ülke ile ikili ilişkilerin durumu da işin içine girecek.
Türkiye'ye "Fransa'da Öğrenim Merkezi"
Öğrencilerin seçimini kolaylaştırmak için, şimdiye kadar Çin, Mağrip, Senegal ve Vietnam'da kurulu bulunan Fransa'da Öğrenim Merkezleri'nin (CEF), Türkiye, Meksika, Güney Kore, Lübnan, Kamerun ve Madagaskar'a da hayata geçirilmesi düşünülüyor.
CEF'den geçen öğrencilere, Valiliklere temasa geçmek zorunda kalmadan, otomatik oturma izni sağlanacak. "Yüksek potansiyelli" olarak tanımlanan master ve yüksek okul öğrencilere, eğitim sürelerinin sonunda, çalışabilmelerini sağlayacak 6 aylık oturma kartı verilecek.
Bu önlemlerle, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'nin ortaya attığı "seçilmiş göçmenlik" kavramının öğrenciler üzerinde denenmesi amaçlanıyor. (EÖ)