Konferans, Fransız toplumunun çok kültürlü yapısı ve ayrımcı yasaların, göçmen ebeveyn-okul ilişkileri kapsamında tartışılması için fırsat yarattı.
"Göçmen çocuktan bir tek anne-babası sorumlu tutulamaz"
12 Mart'ta düzenlenen "Türkiyeli Göçmenler ve Fransız Kurumları Nezdinde Anne-Babalık Kavramı/Tarihsel, Toplumsal ve Kültürlerarası Karşılaştırma" başlıklı konferansa 150'ye yakın kişi dinleyici olarak katıldı.
Konferansta, 2005 yılındaki banliyö ayaklanmalarının ardından, göçmen kökenli anne-babaların çocuklarının eğitim ve davranışlarında tek sorumlu olarak gösterilmeleri ve cezalandırılmaları eleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan ACORT Derneği Başkanı Sevinç Mert, "Toplumsal, ekonomik ve kültürel yaşam koşulları göçmenlerin anne-babaların çocukları ve devlet kurumlarıyla kurdukları ilişkinin önüne adeta bir set çekmektedir" dedi.
Hiç bir anne-babanın çocuklarının okulda ya da hayatta başarısız olmasını istemeyeceğini ifade eden Mert, tam tersine, çocuklarının kendilerinden daha iyi koşullara ulaşmaları için üzerlerine düşen görevi yapmaya çalıştıklarını belirterek, göçmenlik bağlamında, anne-baba rolünü hakkıyla yerine getirmek isteyenlerin önünde birden çok engel bulunduğunu açıkladı.
Mert, banliyö ayaklanmalarından sonra Şans Eşitliği Yasa Tasarısı'na dahil edilen ve çocukları toplum kurallarına aykırı hareket eden göçmen anne-babalarının maddi anlamda cezalandırılmasını öngören düzenlemeyi de eleştirdi.
Milletvekili ve Fransa-Türkiye Dostluk Derneği üyesi Serge Blisko, Fransa Ulusal ve Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) araştırmacıları Stéphane de Tapia, Abdelhafid Hammouche, Françoise Lorcerie ve Pierre Perrier, Ahmet Kaptan, Thomas Geisen, Ertuğrul Taş, Ferhat Kentel, Fabienne Messica ve Laurent Ott gibi göç ve okul üzerine çalışan akademisyenlerin yanı sıra, banliyö gençlerinin kurduğu VETO derneği , Strasbourg'da faaliyetlerini sürdüren Türkiyeli Göçmen Dayanışma Derneği ASSTU, Laik Okul Aile Birlikleri Derneği CNAFAL gibi dernek temsilcileri de konferansa konuşmacı olarak katıldılar.
"Eğitim kadrosunda çok kültürlü yapı kabullenilemedi"
Sosyolog Fabienne Messica ve eğitimci Laurent Ott, Fransız Milli Eğitim kadrosunun toplumun çok kültürlü yapısını hâlâ kabullenememesini eleştirerek, değişik kültürlerden gelen ailelerin, tüm farklılıklarıyla Fransız toplumunda yer bulmaları için öncelikle okul içindeki ayrımcılığa son verilmesi gerektiğini söylediler. (EÖ/TK)