Pazar günü Elysées Sarayı'nda yapılan İç Güvenlik Zirvesi'nde ve hafta başında Bakanlar Kurulu'nun olağanüstü toplantısında adı geçen sokağa çıkma yasağı ilanı veya Olağanüstü Hal'e ilişkin önlemler resmen uygulamaya sokuldu.
Banliyö olaylarından azalma sürüyor
Fransa İçişleri Bakanlığı yetkilisi Claude Guéant, Europe1 radyosuna, salı gecesi ülke genelinde 617 aracın ateşe verildiğini, bunun bir önceki geceye göre yüzde 50'lik bir azalmaya işaret ettiğini açıkladı.
Ancak Le Monde gazetesinin sitesinde, şiddetteki bu azalmayı sokağa çıkma yasağının ilan edilmesine bağlamanın henüz erken olduğu yazıldı.
Resmi Gazete'de yayımlanan Olağanüstü Hal'e dair karara göre, sokağa çıkma yasağı bu sabahtan itibaren uygulamaya sokulabiliyor. 3 Nisan 1955 tarihli yasanın bazı maddelerinin ise Paris'in tüm dış merkezleri dahil, 25 bölgenin tamamı veya bir kısmında uygulanabiliyor.
Fransa genelinde, dün geceden bu sabah (9 Kasım) 4:30'a kadar 204 kişi gözaltına alınırken bu rakam bir önceki gece için 151 idi. Fransa Emniyet Genel Müdürlüğü, dün geceki durumun, Paris banliyölerinde olayların azalmaya devam ettiğini gösterdiğini, Paris dışındaki kentlerde ise ciddi bir azalma görüldüğünü bildirdi.
Sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandı
Sokağa çıkma yasağına dair karar daha Resmi Gazetede yayımlanmadan Fransa'nın kuzeyindeki Somme Valiliği, dün (8 Kasım), 16 yaşından küçük gençlerin Amiens yerleşiminde akşam 22:00'den sabah 6:00'ya kadar büyüklerinin refakati olmadan sokağa çıkmalarını, bu akşamdan itibaren uygulanmak üzere yasakladı.
Bundan önce de, iktidar partisi UMP'ye bağlı Orléans ve Savigny-sur-Orge Belediye Başkanları Serge Grouard ve Jean Marsaudon da, bundan önce, reşit olmayan gençler için sokağa çıkma yasağı kararı almışlardı. Savigny-sur-Orge kentinde, gece 24.00 sularında sokakta gezen beş genç, uyarılarak evlerine gönderildi. Bazı durumlarda da, gençlere benzin satışı da yasaklandı.
Paris Banliyölerinden Seine-Saint-Denis'de, 20, Yvelines'de 16, Seine-et-Marne ve Val-d'Oise'da 15, Hauts-de-Seine'de 10, Essonne'da 9 ve Val-de-Marne'da 8 kadar araç ateşe verildiyse de, önceki gecelere kıyaslandığında bu ciddi bir azalmayı gösteriyor.
Kreş, okul ve kütüphaneler de zarar gördü
Essonne'da aracı yakılanlar arasında, Pazar günü gençleri sükunete çağıran bir Müslümanlar Derneği'nin Başkanı da bulunuyor. Önceki geceler yaşanan şiddet ve son olarak bir metro durağına molotof kokteyli atılmasından sonra Lyon'da, toplu taşıma hizmetlerine 22.00'den sonra ara verildi. Olayları izlemeye çalışan iki Rus gazeteci de saldırıya uğradı.
İçinde yolcu bulunmayan bir otobüse Bordeaux banliyösünde molotof kokteyliyle saldırı düzenlenmesi sonucu otobüste katlama meydana geldi. Nice'de apartmanın üst katlarından atılan sert bir cisim, 53 yaşındaki bir kişiyi ağır şekilde yaraladı. Bu kişinin sağlık durumun kritik olduğu ifade edildi. Bina, dört gündür çatışmanın yaşandığı bir mahallede bulunuyorsa da, olayın çatışmalar kapsamında yaşandığı kesin değil.
Ayrıca, kamu binalarına saldırılar sürüyor : Lyon yakınlarındaki Decines'de bir ana okul, Miribel'de bir kreş, Châlon-sur-Saône'da ve kuzeydeki Douai'de birer kütüphane zarar gördü. Bugüne kadar sessiz günler geçiren Kuzey'deki Pas-de-Calais bölgesinde, Arras Ticaret Merkezi'ndeki bir halı mağazasında yangın çıktı.
Sarkozy : Uygulama tehditle orantılı olacak
Olayların yaşandığı kentlerden Toulouse'u ziyaret eden İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, sokağa çıkma yasağının "tehditle orantılı" şekilde uygulanacağını söyledi. Sarkozy, "Bu kararı uygulamak benim elimde. Uygulanması gereken her yerde uygulayacağım ama ölçüsüzde de yapılmasını sağlayacağım" diye konuştu.
Sağduyularını korumaya çağırdı emniyet güçlerinin çalışmalarının memnun olduğunu bildiren Sarkozy, tüm Fransızların da bu konudaki kararlığa olumlu yaklaştığını da iddia etti.
Sarkozy, her bir yurttaşın saygıyı hakkettiğini bildirdikten sonra polislerden, kişilere "sen" diye hitap etmemelerini ve onları gerekmedikçe gözaltına almamalarını istedi.
Fransa'daki kent olaylarının ABD ve İngiltere'de de çıktığını ifade eden Sarkozy, "Birçok ülkede ölümler de olabiliyor" diyerek, güvenlik kuvvetlerinin bugüne kadar eleştirilerek bir yönü olmadığını söyledi ve onları kutladı.
Çoğu, sokağa çıkma yasağı yetkisinden memnun
Ayrıca, "Parisien/Aujourd'hui en France" gazetesinde yayımlanan bir kamuoyu araştırmasına göre, Fransızların yaklaşık 4'te 3'ü sokağa çıkma yasağı yetkisi verilmesini onaylıyor.
Başbakan Dominique De Villepin'in açıkladığı planın üç aşaması konusunda ankete yanıt verenlerin yüzde 73'ü buna yetkisi tanınmasını benimsiyor, yüzde 24'ü karşı çıkıyor, yüzde 3'de fikir beyan etmiyor.
Banliyölerde konut ve eğitim desteğine dair hükümet kararları, ankete katılanların yüzde 89'unu memnun ederken, yüzde 9'u bunu olumlu karşılamıyor, yüzde 2'si de görüş beyan etmiyor. Meslek edinme yaşının 16'dan 14'e düşürülmesiyse, yüzde 83'ünün desteğini aldı, yüzde 16'sı ise karşı çıktı.
Ankete katılanların yüzde 58'i, banliyölerde şu an yaşananlara çok tepkili, yüzde 28'i memnuniyetsizlikle karşılıyor, 12'si de durumu anlayabildiğini söylüyor. (EÖ)