Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF, Fransız yetkililerini "haberleşme özgürlüğünü tehdit eden karar ve uygulamalar" konusunda uyardı.
30 Ocak 2002 tarihli "Le Monde" gazetesinin haberine göre, "2000 ve 2001'de, Fransa'da 6 gazetecinin telefonu, Korsika ile ilgili soruşturmalar kapsamında Ulusal Terörle Mücadele Birimi(DNAT) tarafından dinlemeye alındı".
Ulusal basında altı gazeteci dinlendi
Fransa'da "Gamma" Ajansı muhabiri Jean-Pierre Rey, "France 2" yazı işleri müdürü Michèle Fines, "Paris-Match" dergisi muhabiri Delphine Byrka, "Figaro Magazine" dergisi ve "TF1" Televizyonu muhabiri Roger Auque, "France-Soir" ve "Figaro" gazeteleri muhabiri Jean-Michel Verne ve bağımsız gazeteci Guy Benhamou, savcılık kararıyla ve DNAT tarafından dinlemeye alındı.
Gazeteci Jean-Pierre Rey Eylül 2001'de 4 gün süreyle gözaltında tutularak haber kaynağını açıklamaya zorlanmıştı.
Hassas araştırmalarda 15 gazeteciye işlem
RSF'nin bildirdiğine göre, 2001'de 15 Fransız gazeteci, ya gözaltına alındı ya soruşturmaya uğradı ya da mahkum edildi.
Fransa'da gazeteciler, politikacıların finans çevreleriyle olan ilişkileri ve Korsika davası gibi hassas konularda ya yargıya haber kaynaklarını açıklamaları için baskı görüyorlar ya da "soruşturma ile gizli tutulan bilgileri" açıkladıkları gerekçesiyle mahkum ediliyorlar.
RSF ise kamu yararı gözetilerek ortaya çıkarılan her bilginin araştırmacı gazeteciliğin kapsamına girdiğini ve bu hakkın korunması gerektiğini savunuyor.
Ancak, Fransa'da örneğin, Angola'ya yasa dışı silah satışı veya virüslü kan nakli gibi kamu yararı ön planda olan konularda, gazeteciler, "kişi mahkemece suçlu bulunmadıkça suçsuzdur" ilkesine aykırı davrandıkları gerekçesiyle "iftira" suçlamasıyla ya soruşturmaya uğradılar ya da mahkum edildiler.
Fransa Adalet Bakanı'na RSF mektubu
RSF, Adalet Bakanı Maryline Lebranchu'ye gönderdiği mektupta, Fransız Ceza Kanunu'nun 109 maddesi 2. bendinin değiştirilmesi ve böylelikle, araştırma yoluyla elde ettikleri bilgileri açıklamaya itilmemeleri için gazetecinin ve haklarının korunması için bakana çağrı yaptı.
RSF, Fransız mahkemelerini, "araştırma" ve "haber verme" hakkını demokratik toplum çıkarları açısından öncelikli gören Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi müktesebatına ters düşmekle suçladı. (EÖ/NU)