Fransa, toplu taşıma araçlarında tacizle mücadele için hazırladığı ulusal eylem planını uygulamaya başladı.
Kadın Haklarından Sorumlu Bakan Pascale Boistard, ülkedeki toplu taşıma sistemi operatörü RATP ve demiryolları operatörü SNCF’e toplu taşımada tacizin engellemesi için 12 maddelik bir plan sunmuştu. Bu maddeler, personelin bilgilendirilmesi, toplu taşıma firmalarının kurduğu ve taciz vakalarının bildirileceği telefon hatları, tacizin SMS aracılığıyla bildirilmesi, gece saatlerinde otobüslerin duraklar arası noktalarda da durarak kadınların yürüme mesafesinin en aza indirilmesi gibi uygulamaları kapsıyor.
Eylem planı kapsamındaki duyarlılık kampanyası da 9 Kasım itibarıyla uygulanmaya başladı.
"Stop, ça suffit" ("Dur, yeter") başlıklı kampanya için toplu ulaşım duraklarına çeşitli infografikler ve kampanya afişleri asıldı. Kampanya için hazırlanan infografikler, tacizle mücadele yasalarını, taciz mağdurlarının ve tacize tanık olanların ne yapabileceğini ele alıyor.
Taciz mağduru ve tanıklar ne yapmalı?
İnfografiklerde taciz mağduru kadınlara “Suçlu siz değilsiniz, hiçbir tutum ve davranış tacizi meşrulaştıramaz” derken, tacize uğrayanların şikayette bulunmaktan çekinmemesi söyleniyor. Acil yardım hatlarının numaralarının paylaşıldığı afişte, taciz anında yapılabilecekler şöyle sıralanıyor:
* Net bir şekilde bu durumu reddettiğinizi belli edin, sizi rahatsız eden tacizciye açıkça “hayır” deyin.
* Size dayatılan fiziksel yakınlıktan kaçının.
* Diğer yolcuları uyarın, yüksek sesle yardım isteyin.
Tacize tanık olanlar için yapılan çağrıda ise herkesin taciz sahnelerine tanık olduğu ve herkesin buna tepki göstermesi gerektiği belirtiliyor ve böyle bir tanıklık anında yapılabilecekler şöyle sıralanıyor:
* Hiç tereddüt etmeden olay yerine yaklaşın ve tacize uğrayan kişiye yardıma ihtiyacı olup olmadığını sorun.
* Diğer yolcuları sizinle birlikte tepki vermeye çağırın.
Hazırlanan diğer infografikte ise ıslık çalma, fiziksel özellikler ya da kıyafet hakkında yapılan yorumlar ve ısrarlı bakışlar, cinsiyetçi teklifler ve uygunsuz soruların kesinlikle kabul edilebilir olmadığı ve güvenlik hakkı ile seyahat hakkının ihlaline tekabül ettiği belirtiliyor.
Ayrıca tehdit, teşhircilik, kamu içinde mastürbasyon yapmak, pornografik fotoğrafları yaymak, zorla öpmek, elle taciz ve tecavüz gibi davranışların Fransa yasalarına göre nasıl cezalandırıldığı anlatılıyor.
Tüm kadınlar taciz mağduru
Kadın-Erkek Eşitliği Yüksek Konseyi (HCEfh) Nisan ayında yayınladığı raporda, toplu taşıma araçlarını kullanan başta genç kadınlar olmak üzere, tüm kadınların cinsel taciz mağduru olduğunu ve bu tacizin normalize edilmiş bir fenomen olduğu belirtiliyor.
Ayrıca araştırmaya göre, Paris’te yaşayan kadınların yüzde 85’i metroda saldırıya uğradıklarında kimsenin kendilerine yardım etmeyeceğini düşünüyor. (ÇT)