Ermeni soykırımını yeniden tartışmanın söz konusu olmadığını bildiren RSF, soykırımını her inkar eden 18 Temmuz 1881 tarihli Basın Kanunu'nun öngördüğü cezalara çarptırılması anlamına geleceğini bildirdi.
Fransa Meclisi'nin yasa teklifini kabul etmesi ve ardındaki gelişmeler, yarın (17 Ekim) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda özel gündemli toplantıda görüşülecek.
"Yasa, Fransa'nın temel değerleriyle uyumsuz"
Anma yasalarının gerçek bir resmi tarihin oluşturulmasına katkısı olabileceğini açıklayan RSF, "Bu uygulamaysa, demokratik rejime yakışmıyor; başta ifade özgürlüğü olmak üzere Fransa'nın temel değerleriyle uyumsuz" dedi.
İfade özgürlüğünün itiraz edebilmenin ötesinde belirli bir zorlamaya tabi tutulduğunu belirten örgüt, "Tarihe yönelik bu 'adli' bakış, tartışmaya katkı sunmak yerine kesin şekilde karşıtlıkları daha da derinleştirecek" diye bildirdi.
RSF, "seçim kaygısı gütmeyen" Senato üyelerinden de yasayı geri göndermelerini istedi. Örgüt, "Bunun, tüm tarihçiler için olduğu kadar basın özgürlüğü için de, sayısız kötü sonuçları olabilir" diye tepki gösterdi.
TBMM, Fransa'nın tasarıyı kabul etmesini görüşüyor
Ayrıca, Fransa Meclisi'nin yasa teklifini kabul etmesinin ardından yaşanan gelişmeler yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.
NTV'ye göre Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bayram öncesi yoğun bir gündemle çalışacak olan Meclis Genel Kurulu, konuyla ilgili bilgilendirecek. Ardından siyasi parti grupları da görüşlerini dile getirecek.
AB Troykası için yola çıkmadan önce açıklama yapan Gül, toplantıda 301. madde konusunun gündeme gelip gelmeyeceğine yönelik sorulara "Bizim bu konudaki tavrımız belli. Ama Fransa'nın son kararından sonra gördük ki Kopenhag siyasi kriterleri değişmiş" yanıtını verdi. (EÖ/KÖ)