Fransızca’da ulusal bayram olarak kutlanan 14 Temmuz Liberté, Egalité, Fraternité (“Özgürlük, eşitlik, kardeşlik”) sloganıyla anılan Fransız Devrimi’nin başlangıcı olarak sayılan Bastille Baskını’nın yıldönümünde kutlanıyor ve Bastille Günü olarak da anılıyor.
14 Temmuz 1789’da Parisliler Bastille Hapishanesi'ne hücum ettiler.
Bastille Hapishanesi'ndeki mahpuslar çoğunlukla “Lettres de cachet” diye bilinen doğrudan Fransa kralı imzasıyla gönderilen mektuplardaki direktifler üzerine, yargılama ve savunma olmaksızın tutuklanmış kişilerdi.
Kale-hapishanede büyük miktarda barut ve mühimmat bulunuyordu.
11 Temmuz’da Genel Meclis’te, halkı temsil eden “Üçüncü Sınıf”a yakınlığı ile bilinen bakan Jacques Necker’ın azledilmesinin hemen ardından gerçekleşen baskın sırasında hapishanede sadece yedi kişi vardı.
Baskına katılan halka kamu binalarını korumakla görevli Gardes Françaises (Fransız Korumaları) da destek verdi. Olası bir katliama karşı Bastille komutanı olan Bernard-René de Launay hapishanenin kapılarını açmak zorunda kaldı. Ancak kavga hapishanede de devam etti. Sonuçta 200 kişi yaralandı, hapishaneyi koruyanlardan bir kişi ise öldü.
Baskından kısa süre sonra 4 Ağustos’ta Assemblée Constituante (Anayasa Meclisi) feodalizmi kaldırdı. 26 Ağustos’ta Fransız Devrimi’nin temelini oluşturan İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi yayınlandı. Bildiri 1791′de kabul edilen Fransız Anayasası'na ön söz olarak eklendi. (EA)
Manşet görseli: The Storming of the Bastille, Jean-Pierre Houël