Fotoğraf: Perşembe günü Paris'teki gösterilerden. Sofia Bettiza/Twitter
Fransa'da üç aydır sürgiden siyasal ve toplumsal krizin nasıl seyredeceği, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ulusal Meclis'ten geçirmeden yasalaştırdığı "Emeklilik Reformu Tasarısı"na karşı itirazları Anayasa Konseyi'nin nasıl karara bağlayacağına kilitlendi.
Türkiye'deki Anayasa Mahkemesi'ne benzer yetkilerle donatılmış olan Anayasa Konseyi bu akşam (TSİ 19:00) açıklanması beklenen kararında itirazları kabul ya da red edebileceği gibi, kısmen de reddedebilir. Konsey'in eğilimine ilişkin olarak şu ana kadar medyaya bir bilgi sızmadı.
Anayasa Konseyi'nin reformu esastan onaylaması halinde, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran yasa tasarısı kanunlaşarak yürürlüğe girecek.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz ay, tavizssiz arkasında durduğu emeklilik reformunun yıl sonuna kadar uygulamaya girmesini istediğini söylemişti. Macron'un yasanın uygulamaya girmesinin ardından bir hükümet değişikliğiyle yasaya karşı çıkan kesimleri rahatlatmaya çalışacağına ilişkin spekülasyonlar da yaygın.
Fransa genelinde protestolar
EuroNews'un haberine göre sendikalar, emeklilik planı geri çekilene kadar grev ve protestoları sürdürmekte kararlı olduklarını açıkladılar.
Perşembe günü, Anayasa Konseyi çevresinde gösteri yasağının başlayacağı akşam saatlerine kadar başkent Paris ve ülkenin hemen her yerinde protesto gösterileri sürdü. Bu akşam da Konsey kararına bağlı olarak Paris'in değişik alanlarında yeni gösteriler planlandı.
TIKLAYIN-Fransa'da yüzbinler emeklilik yasasının iptali için Anayasa Konseyi'ni sokakta uyardı
Polis, Perşembe günü Fransa'daki protestolara yaklaşık 380 bin kişinin katıldığını söylerken, Genel Hizmet İşçileri Konfederasyonu CGT katılımın Fransa ölçeğinde 1 milyona ulaştığını açıkladı. Gösteriler büyük ölçüde barışçıl geçmekle birlikte polisin Bastille ve Konsey önünde orantısız güç kullandığı TV canlı yayınlarına ve sosyal medya paylaşımlarına yansıdı.
Solcu CGT sendikası başkanı Sophie Binet Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bu reform geri çekilmediği sürece, direniş şu veya bu şekilde devam edecek" dedi.
Ilımlı Fransa Demokratik İşçi Konfederasyonu CFDT lideri Laurent Berger de Anayasa Konseyi'nin Fransa hükümetine yeşil ışık yakmasının "yankıları olacağı" konusunda uyardı.
(AEK)