Fransa’da IŞİD’in infaz ve katliamlarını kınamak için protestolara katılan Müslümanlar olduğu gibi, “Neden bizden IŞİD’i kınamamız isteniyor?”, “Bizimle ne alakası var?” tepkisi geliştirenler de var.
Fransa’da Rue89 sitesi, yayımladığı yorum yazısında bu duyguya tercüman oldu ve Müslümanlardan bu tarz tepkiler dayatmanın İslamofobiye karşılık geldiğine işaret etti.
Fas’taki IŞİD destekçisi bir grubun Fransız dağcı Hervé Gourdel’i 24 Eylül’de infaz etmesinden sonra geçen haftasonu binlerce kişi Fransa’nın başkenti Paris ve Gourdel’in yakınında yaşadığı Nice kentinde eylemler gerçekleştirilmişti.
Rue89 sitesi, sağcı Le Figaro gazetesinin “Fransa Müslümanlarının IŞİD infazlarını kınamasını yeterli buluyor musunuz?” sorusunu içeren bir kamuoyu araştırması yapmasını sert şekilde eleştiriyor. Gazete, bu araştırmayı yayından kaldırmıştı.
İslamofobi ve çılgınlık
Bu yaklaşımın, Müslümanların "terörist eylemlerine" yatkın olduğu önyargısıyla hareket edilmesi nedeniyle yanlış olduğuna yer verilen yorum yazısında, İslamofobiden kaynaklandığı ifade edilen bu önyargı ve yaklaşımın terk edilmesi isteniyor.
“Her Müslümanın İslamcı terörle bağlantısı varmış ve kamuya açık bir yerde bu bağı kopardığını göstermek zorundaymış gibi... Müslümanların, onların da iyi insan olabileceklerini göstermeleri gerekiyormuş gibi."
“Protezlilere Pistorius soruldu mu?”
“Çılgınlığa karşı çılgınlık” bölümünde, “Hristiyanlardan Ku Klux Klan ile bağlantılarının olmadığını kanıtlamaları istendi mi? Protez takanlara, (sevgilisini silahla öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan ampüte koşucu) Oscar Pistorius’a yakınlık duyup duymadıkları soruldu mu?...Basklılardan ETA örgütüyle bağlı olmadıklarını kanıtlamaları talep edildi mi?” soruları sıralanıyor.
Fransa'da 348 sandalyeli Senato için 178 üye kazandırılması için gerçekleştirilen kısmi Senato seçimlerinde aşırı sağcı ve ırkçı Ulusal Cephe tarihinde ilk kez iki sandalye kazandı (EÖ/EA).