Fransa'da ortak bir basın toplantısı düzenleyen sendikalar çoğulcu haberciliğe yönelik baskılara karşı mücadele çağrısı yaptı.
Ulusal Gazeteciler Sendikası (SNJ), Genel İş Sendikası'nda örgütlü SNJ çalışanları ve Force Ouvriere (İşçi Gücü - FO) bünyesindeki sendikalı gazeteciler dahil, geniş bir çevrenin harekete geçmesiyle yapılan çağrıda, "Gazeteci bağımsızlığının bu kadar çiğnendiği nadiren görüldü" denildi.
Basında Sarkozy faktörü eleştirildi
Önceki gün (23 Eylül) düzenlenen basın toplantısında gazeteciler, karşılaştıkları baskıları, "Vatandaşın dürüst, tam, çoğulcu ve her tür siyasi ve ticari baskıdan bağışık bağımsız habere erişme hakkı gibi en temel haklarından biri nadiren bu kadar tehditle karşılaştı" tespitiyle kamuoyuna duyurdular.
Karşılaştıkları baskıları sıralayan haberciler, Lagardère Grubu'na bağlı "Journal du dimanche" gazetesine, cumhurbaşkanlığı seçiminde Cécilia Sarkozy'nin oy kullanmadığı haberinden ötürü Nicolas Sarkozy'nin çevresinden gelen baskıya da değindiler.
Şikayet edilen konular arasında, La Tribune gazetesinde Nicolas Sarkozy'yi geride gösteren bir kamuoyu araştırması sonuçlarının sansüre uğraması, Eğitim Bakanlığı'nın bir AFP haberinde tekzibe başvurması, hiciv gazetesi Canard Enchaîné merkezinde arama yapılması, TF1 kanalının başına Cumhurbaşkanı'nın bir yakınının getirilmesi de yer aldı.
Gazeteciler, medya organlarının çoğunun, iktidarla yakın ilişkileri bulunan sanayicilerin elinde bulunmasını, "Fransa'da bir ilk" olarak nitelendirdiler.
Yüzde 20'si işsiz, yüzde 30'u "haber başı" çalışıyor
Meslekte artan güvencesizliğe vurgu yapan SNJ Başkanı David Larbre, meslektaşlarının yüzde 20'sinin işsiz olduğunu, yüzde 30'unun da "haber başı ödemelerle" hayatını sürdürdüğünü açıkladı.
Fransa halkının üçte ikisinin gazetecilere güvenmediğini belirten SNJ-CGT Sendikası yetkilisi Dominique Candille, "Gazetecilerin, Cumhurbaşkanı ve medya patronlarını kıymete bindirmelerine bir son vermeleri gerekiyor" dedi.
Yasa teklifi 4 Ekim'de açıklanacak
Gazeteci sendikaları, "yazı işlerinin bağımsızlığını hukuki olarak güvence altına alan bir yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu açıklayarak, yasa tekliflerini 4 Ekim'de düzenleyecekleri bir toplantıda açıklayacaklarını duyurdular.
Sosyalist Partisi (PS) milletvekili Didier Mathus ise, 21 Eylül'de yaptığı açıklamada Sarkozy'nin medyaya müdahalelerini Fransa Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (CSA) taşıyacaklarını bildirdi. (EÖ/NZ)